Stjal solcellepanel til fyrlykt

Fyrlykta Karken inngår i merkingen for leia mellom Loppa og Sørøysundet i Finnmark.

– Tyver har rett og slett skrudd ned hele panelet og klipt kablene, sier regiondirektør i Kystverket Troms og Finnmark, Jan Morten Hansen.

Fyrlykta Karken inngår i merkingen for leia mellom Loppa og Sørøysundet i Finnmark. Lykta er et viktig sjømerke for trafikken mellom Hammerfest, Hasvik, hele Sørøya og Loppa. På ett år skjer det om lag 4300 passeringer forbi den, opplyser Kystverket.

Tyven eller tyvene vil likevel ikke få stort utbytte av fangsten sin, ifølge Hansen.

– Jeg håper vedkommende kjenner på at dette kanskje ikke var det riktige å gjøre. Kystverkets solcellepaneler er for øvrig spesial-tilpasset til egne installasjoner. De er ikke av en type med høy effekt, så det vil ikke være et lønnsomt tyveritokt å stjele disse  solcellepanelene, sier han i en melding fra Kystverket, som nå anmelder tyveriet.

Sjøtrafikken i dette området må nå klare seg uten dette sjømerket ei stund fremover, i ei mørk tid på året. Det skal foreløpig ikke ha skjedd en hendelse eller ulykke som følge av at lykta er slukket.

Kystverket opplyser at de bruker solcellepanel og gode batteripakker for at oppetiden skal være stabil, og for at strømforsyningen skal være miljøvennlig og kreve minst mulig inngrep i naturen. Solcelledrift erstatter både dieselaggregat på fyr og sjøkabler som strømtilførsel.

Langs Norges kyst står det 2.000 fyrlykter av samme type som står på Karken.


 

- Annonse -