Norge og India har blitt enige om å samarbeide tett for å undersøke muligheten for å etablere en global avtale for å stoppe plastforurensing, melder Klima- og miljødepartementet i dag.
Den indiske miljøministeren Prakash Javadekar og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) møttes under FNs konferanse om migrerende arter – CMS COP 13, som pågår i Gandinagar i India.
– Plastforurensing finnes i hvert hjørne av verden. Mengden plastforsøpling i verdenshavene er urovekkende. Dette er en global bekymring fordi plastavfall distribueres langs havstrømmene, ofte langt borte fra opprinnelsespunktet, uttaler statsråd Rotevatn i meldingen på sidene til departementet.
Ministerne er enige om at verdenshavene har nøkkelen til å møte mange av målene for bærekraftig utvikling. Integrert havforvaltning er sentralt for å oppnå en bærekraftig, blå økonomi.
I 2019 ble Indias statsminister Modi og statsminister Erna Solberg enige om et «Memorandum of Understanding om India-Norway Ocean Dialogue» og etableringen av en «Joint Task Force for Blue Economy for Sustainable Development».
Som et ledd i samarbeidet om Blue Economy for bærekraftig utvikling vil India og Norge signere en intensjonsavtale om integrert havforvaltning.
I en fellesuttalelse etter møtet i Gandinagar ble de to miljøministerne enige om å støtte globale tiltak for å adressere plastforurensing og undersøke muligheten for å etablere en ny global avtale om plastforurensing.
«Ingen land kan løse dette problemet alene», heter det i uttalelsen.