Turrelva i Troms og Finnmark Foto: Naturvernforbundet/Anne-Lise Mortensen.
- Annonse -

– Vi er kjempeglade; dette er ei viktig elv og vi har jobbet lenge for det, sier Anne-Lise Mortensen, leder i Naturvernforbundet i Troms.

Den erklæringen kommer hun med etter at konsesjonen til utbygging av Durejohka/Turelva i Troms er trukket tilbake. Innsigelse fra Fylkesmannen, samt klage fra Naturvernforbundet og Forum for natur og friluftsliv i Troms, førte til at Olje- og energidepartementet omgjorde konsesjonsbeslutningen.

«Departementet har omgjort NVEs konsesjon til Turrelva kraftverk til avslag. Kraftverket ville bidratt med en årlig produksjon på om lag 10,8 GWh. Departementet mener at en utbygging ville medført for store ulemper for landskap, samiske kulturminner og naturmangfold», skriver OED på sine nettsider.

Naturvernforbundet i Troms konstaterer på sin Facebook-side at en lang kamp er over:

– Vi har atter erfart hvor viktig det er med samarbeid for å vinne frem i saker. Vi takker alle som har bidratt til at elvene fortsatt får renne fritt. Vi takker spesielt Forum for natur og friluftsliv Troms, Naturvernforbundet og vassdragsvernrådet sentralt, Sametinget og den engasjerte lokalbefolkningen.

Jobbet med saken siden 2010

Slik beskriver Naturvernforbundet naturen i dette området:

- Annonse -

«Fjellområdene mellom Lavangsdalen, Breivikdalen og Sørfjorden/Ullsfjorden kalles gjerne for Stormheimen, eller Meahccivaggi, og er et større sammenhengende fjellområde med stor grad av urørt natur. Området har stor verdi for friluftslivet og har store kvaliteter med gamle ferdselsveier og mye kulturhistorie.»

Anne-Lise Mortensen forteller til Naturpress at Naturvernforbundet og Forum for natur og friluftsliv i Troms har holdt i denne saken helt siden 2010/2011.

– Det er Forum for natur og friluftsliv i Troms som har skrevet de fleste høringsuttalelsene, og vi har hatt et kjempegodt samarbeid med dem. Vi har også jobbet mye med lokalbefolkningen og har fått stor støtte derfra. Dette er et viktig sjøsamisk område, og også reindriftssamer bor her, sier Mortensen.

Anne-Lise Mortensen. Foto: Privat.

Hun legger til at det har vært mange andre utbyggingsplaner i området, og at også de fleste av disse har blitt avverget.

Utbygging av Durejohka/Turelva var del av den store Ullsfjordutbyggingen.

– Hadde det blitt utbygging her ville ei stor fjellside ha blitt rasert, og det var snakk om bygging av flere store anleggsveier, forteller Mortensen.

Nå venter andre store saker på Naturvernforbundet i Troms.

– Det gjelder først og fremst rullering av kystsoneplanen for Midt- og Sør-Troms. Vi jobber også med å få oppdrettsnæringen til å ta i bruk lukka anlegg, og så har vi jo saken med prøveboring utenfor Vannøya. Men det blir vanskelig, sier Anne-Lise Mortensen.

Tre andre konsesjonsinndragelser

OED har også omgjort NVEs konsesjon til Reinskardelva kraftverk til avslag. Dette ligger også i Troms og Finnmark fylke. Kraftverket ville bidratt med en årlig produksjon på om lag 5,1 GWh. Departementet mener at en utbygging ville medført negative konsekvenser for reindrift, landskap og friluftsliv, og at en utbygging til en høy kostnad ikke kan forsvare ulempene av tiltaket.

Ytterligere to NVE-konsesjoner er omgjort til avslag i februar. Det gjelder Staurset-Hofset kraftverk i Trøndelag fylke og Tjuvholforsen kraftverk i Nordland fylke.

Fossengnatur, fossekall, kongeørn og fjellvåk

Christine Myrseth er fritidskoordinator på heltid i Forum for natur og friluftsliv Troms, som er et samarbeidsnettverk der 13 organisasjoner deltar. Hun har jobbet med

Christine Myrseth. Foto: Privat.

Durejohka/Turelva og Reinskardelva-sakene i de siste 18 månedene. I tillegg til arbeidet med høringsuttalelsene, har hun blant annet reist rundt og holdt presentasjoner. Nå kan hun sammen med mange andre nyte resultatet av et langsiktig arbeid for store naturverdier.

– Durejohka/Turelva har landskapskvaliteter som et veldig frodig område. Vi har for eksempel fossengnaturtypen her, som innebærer at fossestrykene gir levekår for sjeldne mosearter, forteller hun.

Fossekall, kongeørn og fjellvåk er viktige fuglearter som har habitat i området.

Myrseth forteller at de har etterlyst utredninger på hva en utbygging ville ha hatt å si for elveutløpene i vassdraget. Bekymringen deres har vært at fiskelivet ville blitt skadelidende som følge av påvirkningen på utløpene.

Møtte Rotevatn i fjor høst

I likhet med Anne-Lise Mortensen understreker også Christine Myrseth hvor viktig det har vært å ha hatt så stor støtte fra lokalbefolkningen.

– Det har vært uvurderlig. Vi har for eksempel sett at flere unge familier som har flyttet her til, og som bruker naturen mye, har gitt sin støtte. Deres engasjement har vært viktig for oss – all ære til dem!

– Hvor har hovedmotstanden ligget?

– Vi har jo ikke hatt kontakt med utbyggeren, Småkraft, for alle innspill har gått gjennom høringene. Men det største problemet synes vi har vært å få gjennomslag i NVE.

Det er Olje- og energidepartementet som har omgjort konsesjonstildelingene. Selv skulle Christine Myrseth gjerne ha sett tettere kobling mot Klima- og miljødepartementet i slike saker.

– Men dette har med lovverket å gjøre. Vi fikk imidlertid til et møte med Sveinung Rotevatn i fjor høst, da han ennå var statssekretær i departementet, sier Christine Myrseth.


 

- Annonse -