Alima er et av barna som forteller om livet sitt i naturkatastrofene, i Redda Barnen Dokumentär. Foto: Redda Barnen.

(Pressemelding) For ett år siden slo syklonen Idai til i Moçambique, Zimbabwe og Malawi, og raserte alt som kom i dens vei. Det var den kraftigste syklonen som man noensinne har opplevd i området. Noen uker senere kom syklonen Kenneth, som var enda sterkere.

– Barn er de som rammes hardest når klimarelaterte katastrofer slår til, og de har vanskeligst for å hente seg inn igjen før neste katastrofe kommer, sier Helena Thybell, generalsekretær i svenske Redda Barnen.

De to syklonene Idai og Kenneth er de sterkeste som noensinne har vært registrert i området. I mars og april 2019 trakk de innover land i blant annet Mocambique, Malawi og Zimbabwe. Ett år etter syklonene bor fortsatt 100 000 mennesker i provisoriske skur, noe som innebærer at de er enda mer sårbare når neste katastrofe slår til.

– Etter at alt hadde roet seg ned gikk jeg bort til der hvor huset vårt hadde stått. Det var ingenting igjen. Vi måtte begynne helt på nytt, sier Julia, 11 år.

I sørlige Afrika har temperaturene steget dobbelt så mye som det globale snittet, som en følge av klimakrisen. En kombinasjon av sykloner, oversvømmelser og tørke har gjort til at 16,7 millioner mennesker i regionen risikerer alvorlig matmangel. De samme landene kan rammes av klimarelaterte katastrofer samtidig. I Mocambique fortsetter Redda Barnen å øke innsatsen for barn på grunn av både tørke og oversvømmelser.

– Vi ser hvordan oversvømmelser, sykloner og tørke kan ramme samme land omtrent samtidig. Vi ser også hvor vanskelig det er for familier å bygge opp livet igjen når markene deres har blitt rammet av ekstremvær som gjør det umulig å dyrke noe, sier Helena Thybell.

Det var særlig kvinner og barn som ble rammet av Idai og Kenneth. Tiden de bruker på arbeid i hus og hjem har økt kraftig. Samtidig må kvinner og jenter dra enda lengre for å finne vann og fyringsved. Når mødrene søker arbeid tvinges jentene til å bruke mer av tiden til å passe de eldre, eller sine yngre søsken.

– Flere steder i verden ser vi at jenter tvinges til å ta et større ansvar for husholdningen, og at de oftere utsettes for barneekteskap. I sum blir det et generelt tilbakeslag for likestillingen når livssituasjonen forverres, sier Thybell.

– Hver dag møter vi barn som har blitt skadelidende av klimakatastrofer. Redda Barnen er de som kommer først, og er de siste som drar. Etter Idai og Kenneth hjelpte vi til med gjenforening av familier som hadde kommet bort fra hverandre, og vi bygde barnevennlige steder der barn kunne komme å leke og finne trygghet. Totalt har Redda Barnen gitt mer enn 400 000 personer i Mocambique tilgang til omsorg, utdanning og rent vann, sier Helena Thybell.


 

- Annonse -