tirsdag, september 26, 2023
- Annonse -Ledige stillinger

Flomkatastrofe rammer Malawi

Et av verdens fattigste land står nå under vann. Minst 22 000 familier er hjemløse på grunn av kraftig regn og flom, ifølge avisen Nyasa Times.

Malawis krisedepartement Department of Disaster Management Affairs melder om at 30 mennesker er bekreftet omkommet som følge av uværet.

Over 90 000 familier, det vil si omtrent 468 000 mennesker, er rammet. Det jobbes fortsatt med å få oversikt over det fulle omfanget av katastrofen.

President Arthur Peter Matharika erklærte fredag unntakstilstand i de rammede områdene.

Vil få langvarige konsekvenser

Utviklingsfondet roper nå varsko om klimaendringenes konsekvenser:

– Dette er helt forferdelige nyheter. Det er ikke lengre siden enn 2015 at landet sist ble rammet av storflom. Nå jobber vi for å få full oversikt over situasjonen, forteller leder for Utviklingsfondet, Jan Thomas Odegard, i en pressemelding.

Organisasjonen har en rekke prosjekter i landet og har jobbet her siden 2003.

– Bildene som deles i sosiale medier nå viser det enorme omfanget av katastrofen. I går kom det også meldinger om at flere tusen hektar jord med mais er skylt bord. Dette kommer til å få store konsekvenser for matforsyningen i de rammede områdene framover, sier Odegard.

Situasjonen er dramatisk i et land som Malawi, hvor underernæring allerede er et stort samfunnsproblem.

Klimaendringer gir hyppigere katastrofer

– Denne typen værrelaterte katastrofer kommer vi til å se mer av i framtiden. FNs klimapanel advarer om at økte gjennomsnittstemperaturer fører til mer ustabilt vær og at flere værrelaterte katastrofer vil oppstå. Det er de fattigste som rammes hardest, og småbønder er særlig utsatt. Behovet for å satse på klimatilpasning og klimasmart landbruk er viktigere enn noen gang, sier Odegard.

Flommen får store konsekvenser for innbyggerne i de rammede områdene i Malawi. Foto: Malawis Department of Disaster Management Affairs sin Facebook-side.

Denne artikkelen er produsert i samarbeid med Transitmag.

Related Articles

FØLG

2,065FansLik
732FølgereSosiale medier
1,652FølgereSosiale medier
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT