Norges Miljøvernforbund (NMF) har i et brev til Oslo politikammer søkt om tillatelse til å gjennomføre en symbolsk pyroteknisk sprenging av en BMW utenfor den tyske ambassaden i Oslo.
Søknadsbrevet er signert leder Kurt Oddekalv.
Handlingen er en protest mot den tyske interesser og den tyske ambassadøren, Alfred Grannas, som 26. mars sendte et brev til Olje- og energidepartementet (OED), og antydet at en rettssak mot den norske staten vil bli utfallet av regjeringens nei til utbygging av et vindkraftanlegg på Andmyran i Vesterålen i Nordland.
Konsesjonssøker til vindkraftanlegget på Andmyran er Andøya Vind AS, som eies av det tyske selskapet Prime Capital AS.
Dette skrev ambassadør Grannas i brevet til OED:
«Jeg tror ikke at en lang rettsak i krisetidene akkurat nå hadde vært til nytte av noen av partene her. Enda mindre hvis dette igjen starter en diskusjon om en eventuelt risiko for utenlandske investeringer i Norge i energisektoren».
Grannas påstår i sitt brev at norske myndigheter har forskjellsbehandlet en utenlandsk (tysk, red. anm.), investor sammenliknet med norske.
«Klar og utilslørt trussel»
Oddekalv og NMF kaller utspillet en «klar og utilslørt trussel fra tyske myndigheter om en forestående rettssak mellom den tyske stat og Norge dersom vedtaket ikke igjen omgjøres til tyskernes fordel».
«Dette er ikke mindre enn en uakseptabel maktutøvelse ovenfor norske myndigheter, der tyske myndigheter legger et utilbørlig press på norske myndigheter i forvaltningssaker», fortsetter brevet.
Det var Andøya-beboer Kari Vik som fant brevet i postlisten til OED. Hun er sjokkert over innholdet.
– At Prime Capital vil forsøke seg på en rettssak, det forventer jeg. Men at de trekker inn den tyske ambassadøren og dermed den tyske staten, synes jeg er å gå langt over streken, sier hun til NRK.
– Arrogante og aggressive
Norges Miljøvernforbund skriver i innledningen i sitt brev at Norge ødelegges av et vell av unødvendig store og arealkrevende vindkraftanlegg, der det «i de fleste tilfeller er finansielle muskler fra utenlandske selskap som står bak».
NMF påpeker at det i de fleste vindkraftsakene er store mektige utenlandske aktører involvert på eiersiden, og antyder at norske myndigheter står under press fra utbyggerinteressene for å få avgjørelsene over i sin favør.
Tyske selskaper og myndigheter er spesielt arrogante og aggressive i så henseende, mener NMF. De viser til at Frøya kommune i Trøndelag i sin tid ble truet med erstatningskrav på 400 millioner kroner rett før saken om vindkraftutbygging på Frøya ble behandlet i kommunestyret. Tyske Stadtwerke München eier 70 % i dette anlegget.
At det kan ende med rettssak knyttet til avslaget på Andmyran-utbyggingen, er slett ikke umulig.
Prosjektleder Stephan Klepsland ved Prime Capital AG sier til NRK at de reagerer på at «departementet bryter med vanlig forvaltningspraksis». Klepsland utelukker ikke at saken kan ende i retten.
– Den siste tiden har vi investert store summer, basert på NVEs beslutning om å forlenge konsesjonen. Vi understreker også at myra i området ikke blir skadelidende på grunn av utbyggingen, sier han til NRK.
Har gjort slike stunt før
Norges Miljøvernforbund (NMF) har tidligere gjennomført lignende aksjoner som det nå søkes om. I 1995 ble en 2CV «sprengt» utenfor den franske ambassaden som en protest mot Frankrikes president Jacques Chirac og Frankrikes atomprøvesprenginger på Mururoa-atollet i Stillehavet.
NMF har også aksjonert mot Ford-konsernet på en slik måte, ifølge NMF selv.
I søknaden til Oslo politikammer om sprenging av en BMW, understreker NMF at de pyrotekniske effektene og detaljer i demonstrasjonen skal gjennomføres av godkjent pyrotekniker i samråd med, og innenfor de sikkerhetsbestemmelser som politimesteren setter. Aksjonen skal gjennomføres i samsvar med helsemyndighetenes råd og krav, sett i lys av koronasituasjonen, lover NMF.