Representanter for saksøkerne ved behandlingen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Thor Due / Natur og Ungdom / Flickr.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

– Vi er veldig fornøyd med at Høyesterett skal vurdere om staten brøt Grunnloven da de valgte å tildele nye oljelisenser i Arktis. Vi mener staten må dømmes, og at oljelisensene må kjennes ugyldige. En seier vil være historisk og ha store, reelle konsekvenser for klimaet, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i en pressemelding.

Det er Greenpeace Norge og Natur og Ungdom som er saksøkere, med Naturvernforbundet og Besteforeldrenes klimaaksjon som partshjelpere. Staten har vunnet i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett.

– Klimasøksmålet i Høyesterett blir et stort spark i baken på alle norske politikere. De har ikke greid selv å gjøre det våre rettigheter krever av dem; Å bevare naturen og et levelig klima. Vi skal overbevise Høyesterett om at grensa ble krysset da regjeringa tildelte nye oljelisenser i verdifulle havområder i Arktis, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom.

Borgarting lagmannsrett slo fast at miljøparagrafen er en rettighetsbestemmelse som gir alle rett til et levelig miljø, og at Norge har et ansvar for klimapåvirkningen som norsk olje og gass brent i utlandet forårsaker.

Høyesterett skal også vurdere på nytt om Stortingets beslutning om 23. konsesjonsrunde ble påvirket av regnefeil i den økonomiske analysen av fremtidige inntekter ved oljeboring i nord.

Greta Thunberg har uttalt seg i sakens anledning. Hun har tidligere gitt 250 000 kroner til arbeidet med klimasøksmålet mot den norske stat.

– Å åpne for mer oljeboring i en klimakrise er helt virkelighetsfjernt. Olje er olje uansett hvor den brennes og av hvem. Hvordan kan et rikt land som Norge tenke så kortsiktig? Olje truer vår og framtidige generasjoners rett til et levelig klima og derfor støtter jeg kampen de norske organisasjonene fører mot den norske stat, sier Greta Thunberg ifølge pressemeldingen til Greenpeace og NU.


 

- Annonse -