Rugende tjeld. Foto: Oddvar Heggøy.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Nå skjer det! Mange trekkfugler har allerede ankommet landet, og utallige fugler har allerede startet hekkesesongen. Dette må alle strandryddere ta hensyn til.

De første havørnene startet rugingen allerede i februar, gjerne med storslått utsikt ut over skjærgården. Grågåsa viser nå stolt frem ungene i sørlige deler av landet, mens fiskemåkas og tjeldens hekkesesong akkurat har startet. Fuglevenner rapporterer om trekkfugler som låvesvale og linerle.

I naturen myldrer det av liv. Fuglene ankommer fra sydligere strøk og flørten er i gang. Gresset, trær og busker blir grønnere for hver dag. Det er rett og slett vår. Men våren avslører også søppelet vinterstormene har dratt med seg. Ikke rart det klør i fingrene etter å rydde!

Vi står ovenfor en fortvilet situasjon. Store mengder plast og annet søppel i naturen har blitt et dagligdags syn. Vi rydder med omsorg for naturen rundt oss, landet rundt. Plast i økosystemene gjør skade, også når den brytes nede til enda mindre partikler, nesten usynlig for øyet.

Kronikkforfatterne Lise Gulbransen og Kjetil Aa. Solbakken.

I år er Strandryddedagen avlyst, og de flere felles arrangementer er satt på vent. Mange har eller skal nok likevel rydde, tradisjonen tro. Det er mulig, dersom man forholder seg til helsemyndighetenes råd. Hold Norge Rent har utviklet en guide til trygg rydding under koronakrisen.

Strandrydding hjelper viser en ny studie, men den kan også gjøre større skade enn nytte dersom vi ikke tar hensyn til fuglene, som nå er inne i den mest sårbare tiden av året. Og hekketiden varer helt fra slutten av februar til august. De tidligste hekkefuglene har store unger når makrellterne og tyvjo ankommer fra den sørlige halvkule og finner seg en ledig plett langs kysten. I første halvdel av mai er hekkeaktiviteten aller størst.

Å verne om fuglelivet er en av de viktigste grunnene til at vi rydder marint avfall. Da må vi ikke bli så ivrige etter å plukke opp alt avfallet, at vi ødelegger for hekkingen til de samme artene som vi vil ta vare på. Risikoen er stor for at reir og egg ved et uhell blir trampet på, eller at eggene ikke får den beskyttelsen de trenger. Det betyr at vi faktisk må la en del av avfallet ligge.

Uansett hvor man rydder er det viktig å åpne sansene og forsikre seg om at man ikke forstyrrer hekkende fugler. Dersom det er fugler som varsler («roper») er det en klar beskjed om å holde seg unna. Holmer, skjær og nes er ofte spesielt attraktive hekkeplasser, men fugler kan hekke i mange ulike områder, også i innlandet. Tenk også på at mange fugler ikke varsler, men bare trekker seg forsiktig vekk fra området.

Vi kan tenke at vi gjør liten skade, men opphold på 10-15 minutter ved et reir er en evighet for fuglene, og nok til at hekkingen kan bli ødelagt.  Å verne om fuglelivet er en av de viktigste grunnene til at vi rydder marint avfall. Da må vi ikke bli så ivrige etter å plukke opp alt avfallet, at vi ødelegger for hekkingen til de samme artene som vi vil ta vare på.


- Annonse -