Illustrasjonsfoto: Pixabay.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Venting på barn utenfor barnehagen og drive in-kino. Utekonserter og utegudstjenester. Situasjoner med med «innesitting i bil» har blitt mer vanlig som følge av koronakrisen.

Reglene for tomgangskjøring gjelder imidlertid fortsatt, minner Norges Automobilforbund (NAF) oss om, myntet på alle som kjører fossildrevet bil.

Kommunikasjonsssjef i NAF, Camilla Ryste. Foto: NAF.

– Skru av motoren når du blir sittende en stund i bilen, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste (bildet) i NAF.

«Bilen har blitt en trygg havn»

Utspillet fra NAF kommer som en følge av at rutinene i koronahverdagen har blitt annerledes, og dette gjelder også bruken av bil. «Bilen har blitt en trygg havn for mange under koronapandemien», er NAFs beskrivelse.

Ved henting og levering av av barn i barnehage er det noen steder innført regler om at foreldrene må vente i bilen på sin tur, for å overholde kravet om sosial distanse. Det kan føre til at noen velger å la motoren gå. Det samme kan være tilfelle ved et kort butikkbesøk, men NAF gjør oppmerksom på at det ikke gjøres unntak – det er ikke lov å la bilen gå på unødvendig tomgang. Brudd på dette kan straffes med bøter.

– Hverken støy eller avgasser er spesielt hyggelige for andre rundt deg. Dessuten er det ikke lov å la bilen stå unødvendig på tomgang, så husk å skru av motoren, sier Ryste.

Reglene er klare

Trafikkreglenes paragraf 16 sier at man ikke skal kjøre unødig og forstyrrende, og kjøretøyet skal ikke stå på tomgang som gir unødig støy og utslipp av eksos. Reglene for tomgangskjøring kan også omfattes av vegtrafikklovens paragraf tre, som pålegger alle å ferdes hensynsfullt. Dette omfatter også å ta hensyn til alle som bor eller oppholder seg ved veien.

Camilla Ryste har forståelse for at bilen blir en praktisk løsning, og kan føles som et fristed i koronatiden.

– For mange føles det tryggere å ta bilen til butikken og andre ærend enn å bruke kollektivtransport. Vi oppfordres også til å unngå å bruke kollektivtransport hvis vi kan, for å redusere smittefaren, sier Camilla Ryste.

Nyttige tips

Dette er NAFs tips for å unngå tomgangskjøring:

  • Om det fortsatt er kaldt der du bor, bruk motorvarmer før du reiser i stedet for å varme opp bilen med motoren på tomgang.
  • Blir du stående en stund, for eksempel på drive in-kino, ta med en varm jakke og noe varmt å drikke. Mange drive in-arrangementer har strenge regler for tomgangskjøring uansett.
  • Har du både elbil og bensin- eller dieselbil, bruk elbilen til ærend i nærmiljøet slik at du unngår utslipp.
  • Moderne biler har gjerne ikke nøkkel, men en startknapp. Ikke alle vet hvordan man kun skrur på tenningen slik at radioen virker, uten å starte bilen. Vanligvis får man på tenningen ved å trykke på startknappen uten å holde inne bremsen. Les bruksanvisningen for din bil.

 

- Annonse -