Regnjakker ble undersøkt. Illustrasjonsfoto: Pixabay.

Miljødirektoratet (MD) har kontrollert fritidsprodukter fra 27 ulike nettbutikker, og 29 prosent av produktene viste seg å være forbudte.

Totalt 85 produkter ble undersøkt og analysert, og blant disse var badesandaler, yogamatter, regntøy, bager, lommelykter og hodetelefoner.

I 42 prosent av produktene ble det funnet helse- og miljøfarlige stoffer, rapporterer MD. 29 prosent av produktene var forbudte på grunn av innhold av farlige stoffer som tungmetaller og plastmykgjørere, i strid med europeiske krav, som også gjelder i Norge. Et av de forbudte produktene var et smykke kjøpt fra en nettbutikk utenfor EU som inneholdt store mengder kadmium, opplyser MD. Kadmium er et tungmetall som hoper seg opp i kroppen og har alvorlige effekter for helse og miljø.

– Miljødirektoratet velger å ha tilsyn der vi tror det er stor sannsynlighet at vi finner avvik fra regelverk. Likevel er det bekymringsfullt at nesten en tredjedel av de kontrollerte produktene som selges til norske forbrukere på nettet var forbudte, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for produkttilsyn i Miljødirektoratet.

To butikker stanset ikke salg av forbudte produkter

Miljødirektoratet fulgte opp med aktørene det gjaldt og påpekte plikt til å stanse salget av de farlige produktene med umiddelbar virkning.

17 norske nettbutikker, syv nettbutikker fra innenfor EU, og tre nettbutikker utenfor EU/EØS-området ble kontrollert.

To av de europeiske nettbutikkene etterkom ikke Miljødirektoratets oppfordring om å stanse salget av forbudte produkter, opplyser MD. Disse sakene er derfor overført til nasjonale myndigheter i de landene der nettbutikkene holdt til for videre oppfølging. Nettbutikkene utenfor Europa har ikke besvart henvendelsen fra Miljødirektoratet.

Vanskelig å skille mellom utenlandske og norske nettaktører

Miljødirektoratet mener det er krevende for norske forbrukere å skille norske og utenlandske aktører på nett. Fokuset for denne kontrollen var derfor å handle fra nettbutikker som retter sin markedsføring mot Norge og som tilbyr et bredt vareutvalg, uavhengig om de befinner seg i Norge eller i EU.

Forbrukeren som kjøper fra nettbutikker utenfor EU/EØS-området er selv importør av disse produktene og har et ansvar for at produktene overholder norsk og europeisk regelverk, minner MD om.

– Kontroll av netthandel er et prioritert område for Miljødirektoratet, og vi samarbeider tett med våre kollegaer i Europa for å stanse ulovlige produkter som tilbys til norske forbrukere, sier Veulemans i MDs nyhetsinnlegg.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?