Regjeringens stortingsmelding om miljøkriminalitet er nylig lagt fram. Den varsler at strengere straffer skal vurderes.
– Det skal ikke lønne seg å begå miljøkriminalitet. Derfor legger vi nå fram en stortingsmelding der vi styrker den norske innsatsen mot miljøkriminalitet, både nasjonalt og internasjonalt, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i et innlegg på KLDs hjemmesider.
Hovedbudskapet er: Miljøkriminalitet skal straffes strengt, og utbyttet ved den type kriminalitet skal inndras.
– Miljøkriminalitet rammer samfunnets fellesgoder og betyr at noen få beriker seg på bekostning av resten av samfunnet. Det er viktig at alvorlig miljøkriminalitet straffes strengt og at utbyttet ved kriminalitet inndras, sier Rotevatn.
I stortingsmeldingen sier regjeringen at de vil vurdere høyere strafferammer i flere miljølover og å styrke arbeidet med anmeldelser av miljøkriminalitet, mens mindre alvorlige forhold kan følges opp utenfor straffesporet.
Kan bli hardere straff for naturkriminalitet i Norge
Innenfor naturkriminalitetsområdet sier regjeringen at de ønsker å vurdere hevet strafferamme i naturmangfoldloven, viltloven og motorferdselloven for bedre å synliggjøre verdiene som blir rammet av slik kriminalitet. På noen områder er det behov for flere administrative sanksjoner, og det er videre behov for økt informasjon om regelverket, mer tilsyn og økt samarbeid med andre myndigheter, mener regjeringen.
Innenfor forurensingskriminalitet pekes det blant annet på problemet med ulovlig import av ulovlige kjemikalier og produkter via netthandel og ulovlig internasjonal handel med avfall, og at dette er nye og økende utfordringer. Meldingen varsler også tiltak for å stanse svinn fra den norske returordningen for elektronisk og elektrisk avfall og ulovlig eksport fra Norge av dette.
Vil gi friske penger til å bekjempe internasjonal skogkriminalitet
Det pekes videre på en rekke alvorlige problemer knyttet til internasjonal skogkriminalitet.
For å bekjempe denne type kriminalitet vil regjeringen gi friske midler til sivilsamfunn for målrettede prosjekter som bidrar til å bekjempe skogkriminalitet, bedre skogovervåking og styrke rammeverk for ansvarlig skogforvaltning i femårsperioden 2021–2025, heter det. Regjeringen skal også videreføre støtte til initiativer gjennom multilaterale institusjoner som FN og INTERPOL for å styrke lovhåndhevelse i regnskogsland med tanke på skogkriminalitet, herunder toll, politi, etterforskingsenheter for økonomisk kriminalitet, påtalemyndigheter, korrupsjonsenheter og andre relevante institusjoner.
Samarbeid med FNs REDD i Mekongregionen
En avtale som Norge signerte nå i april med FNs REDD program på opp til 85 millioner NOK for en toårsperiode, skal bekjempe ulovlig hogst og skogkriminalitet i Mekongregionen (Laos, Vietnam, Kambodsja, Myanmar, Thailand). Prosjektet følger opp mangeårig norsk støtte til forbedret skogforvaltning i Vietnam, og vil styrke regional dialog og samarbeid mellom disse landene for å legge til rette for lovlig og bærekraftig handel med tømmer og trevarer. Prosjektet skal også jobbe med aktører i Kina som er et viktig marked for disse landene for å bidra til redusere ulovlig import og bearbeiding av skogprodukter der, opplyser regjeringen.