FNs bærekraftsmål nummer 2 er å utrydde sult og alle former for feilernæring innen 2030. En ny rapport fra Forskningsstiftelsen Fafo skal gi mer kunnskap og legge opp til debatt om hvordan norsk bistand kan hjelpe.
Rapporten, som er bestilt av UD, lanseres på et webinar fredag. Bakgrunnen er verdens utfordringer med å sikre alle tilgang på nok mat og næringsstoffer som kroppen trenger. Årsakene er komplekse, men Fafo peker på væpnede konflikter, dårlig distribusjon av maten, klimaendringer og rasering av naturen, som noen av de viktigste.
Nå er koronakrisen her og forsterker presset på matdistribusjonen, som fra før gikk i feil retning. Ernæringsproblemene generelt har imidlertid vært under stadig bedre kontroll lenge, ifølge Fafo-forsker Anne Hatløy.
– De siste tjue årene har det skjedd en sterk forbedring på dette området. Samtidig er det mye som gjenstår for å nå målene FN har satt. Det var vanskelig allerede før koronakrisa. Faren er at denne eller nye kriser kan få denne gode utviklingen til å snu, sier hun.
Over 800 millioner har ikke nok mat
Status for verden i 2019 var slik:
- Veksthemming: mer enn 1 av 5 av verdens barn under fem år – til sammen 149 millioner barn
- Avmagring: 49 millioner mennesker
- Matmangel/sult: 821 millioner mennesker
- Mangel på næringsstoffer: 2 milliarder barn og voksne lider av mangel på ett eller flere mikronæringsstoffer.
- Usunt kosthold/fedme: 40 millioner barn under fem år og hver åttende voksen lider av overvekt, blant annet grunnet usunn mat og drikke.
Forskerne peker på at god ernæring i befolkningen er viktig for oppnåelsen av en rekke andre av FNs bærekraftsmål, inkludert fattigdoms- bekjempelse, god helse, utdanning, kjønnslikestilling, økonomisk vekst og fred.
For barn er særlig de første 1000 dagene av livet viktige – da bidrar god ernæring til et sterkt immunforsvar og kognitiv og fysisk utvikling, som gjør at flere barn kan nå sitt fulle potensial.
– Inkludering av ernæring både i tiltak rettet mot tidlig barndom og mot barn i skolen vil kunne påvirke barn og unges utvikling og skoleprestasjoner, sier Anne Hatløy.
Paneldiskusjon
Det er Hatløy som sammen med Ellen Cecilie Andresen lanserer rapporten i dag. På det etterfølgende webinaret er disse deltakerne i panelet:
- Statssekretær Aksel Jakobsen (KrF) i Utenriksdepartementet
- Assisterende visepresident Åslaug Marie Haga i Det internasjonale fondet for jordbruksutvikling (IFAD)
- Professor i samfunnsernæring Liv Elin Torheim ved OsloMet
- Professor i utviklingsstudier Ruth Haug ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
- Utviklingspolitisk seniorrådgiver Kjersti Koffeld i Redd Barna
Møteleder er Andrew P. Kroglund. Du kan følge webinaret på videostrømming kl 15 fredag, eller i opptak.