Meny-sjef Vegard Kjuus overrekker 50 186 kroner til Ingunn og Johan Anstensrud i Den Sorte Havre. Foto: Michael Johnsen.

Koronakrisen satte lokale matprodusenter i en vanskelig situasjon, da restauranter, hoteller og gårdsutsalg stengte ned. 60 prosent av markedet forsvant så å si over natten.

Dagligvaremarkedet ble dermed nesten det eneste restmarkedet.

Matvarekjeden Meny tok initiativ til avbøtende tiltak i mars, for å hjelpe produsentene til å komme seg over koronakrisen. Det viktigste tiltaket var at produsentene ble lovet 10 prosent av kjøpesummen tilbake, men i tillegg ble utsalgsprisene på over 3000 lokalmatprodukter satt ned i butikkene.

– Vi opplever en fantastisk dugnadsånd småskalaprodusentene imellom. I tillegg har salget av matskatter gått over all forventning. Nordmenn vil ha, kanskje mer enn noen gang, norsk og kortreist mat. De vil gjerne vite hvor maten kommer fra og kjenne dens historie, sier Vegard Kjuus, sjef for Meny-butikkene i Norge, i en pressemelding.

Kundene ser ut til å ha tatt hintet. Meny rapporterer om at salget av lokalmat i april var langt over det vanlige. Avregningen for den måneden ble at de 10 prosentene ble til 10,2 millioner kroner som betales tilbake til lokalmatprodusentene.

– Er spydspisser i bærekraftig matproduksjon

Meny solgte såkalte «lokale matskatter» for 102 millioner kroner i april, noe som er 15 millioner kroner mer enn i samme måned i fjor.

– De ekstra millionene utgjør veldig mange oster, pølser, kornprodukter og andre unike produkter. Vi er glade for at kundene har tatt oppfordringen vår om å legge flere matskatter i handlekurven. Vi må hjelpe lokalmatprodusentene med å overleve i en tøff tid. De representerer arbeidsplasser, matkultur og matmangfold, sier Kjuus.

- Annonse -

Av de kr. 10,2 millionene som skal utbetales, fordeles drøye 7 millioner direkte til 275 av Menys lokalmatprodusenter. Basert på omsetningen i april får de fra kr 500 og opp til 820 000. Snittutbetalingen er på 26 000 kroner.

De resterende 3 millionene er satt i et fond som uavkortet går til å støtte lokalmatprodusenter. Disse pengene kommer fra omsetningen til større aktører, som ikke regnes som lokalmatprodusenter, men som har enkelte matskatter i sitt sortiment, samt fra en håndfull lokalmatprodusenter som har takket nei til pengene med argument om at andre trenger dem mer.

Vegard Kjuus understreker hvor viktige lokalmatprodusentene er.

– De er spydspisser i bærekraftige produksjonsmetoder, som for eksempel Skjærgaarden Gartneri med sitt biokullanlegg. Mat-Norge blir fattigere uten lokalmatprodusentene. De skaper også arbeidsplasser, ivaretar mattradisjoner og gir matglede i verdensklasse, sier Kjuus.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?