Illustrasjonsfoto: Cam Jones, Unsplash.

I dag er det Verdens miljødag 2020, en årlig markering som har eksistert siden 1972. Formålet med markeringen er å øke folks bevissthet rundt miljøspørsmål.

FNs miljøprogram har ansvaret for FNs markering av dagen, og dette gjør de i samarbeid med en ny storby eller land hvert år. Årets vertsland for hovedmarkeringen av dagen er Colombia.

«Time for Nature» er merkelappen på årets miljødag, og søkelyset settes på naturmangfold.

På FN-sambandets sider minner man om at ingen vet med sikkerhet hvor mange arter verden tåler at blir utryddet, eller hvor mye av naturmangfoldet som kan bli forstyrret, før økosystem kollapser.

«Dersom en art dør ut er det ingenting som kan bli gjort for å bringe den tilbake. Og dersom et økosystem kollapser kan det være umulig å få det til å fungere igjen», skriver FN-sambandet.

Det vises også til noen utvalgte funn i rapporten fra FNs naturpanel om globalt mangfold som kom i 2019:

  • Gjennom landbruk, skogbruk og gruvedrift på land, og overfiske i havet har rundt 50 prosent av jordens naturlige økosystemer blitt ødelagt i løpet av de siste 50 årene.
  • 75 prosent av alle landområder har enten blitt lagt om til åkre, dekket av betong, druknet i demninger eller påvirket på andre måter.
  • Over 30 prosent av fiskeressursene i havet blir fisket over bærekraftig nivå.
  • Plastforurensning har blitt tidoblet siden 1980.

De fem store truslene

Miljøorganisasjonen SABIMA trekker fram fem store trusler mot biologisk mangfold: Arealendringer, klimaendringer, forurensing, fremmede arter og overhøsting.

Av disse rangerer SABIMA arealendringer som den aller største trusselen:

«Menneskers påvirkning på naturen gjør at vi utrydder arter 1000 ganger raskere enn normalt. En natur med mindre mangfold av arter og naturtyper er mer sårbar for naturlige miljøendringer, som for eksempel klimaendringer. Flere arter i naturen øker sjansen for at det finnes arter som takler det varmere og våtere været som kommer med klimaendringene. Disse artene kan kompensere for at andre arter dør ut», skriver SABIMA.

Norges miljøstatus er lagt ut

Også Miljødirektoratet understreker at arealbruk er den største påvirkningsfaktoren for naturmangfoldet i Norge. Nedbygging, oppstykking og gjengroing av naturområder er de viktigste grunnene til at mange naturtyper og arter står i fare for å forsvinne, slår MD fast.

Norges miljøstatus for 2020 er nå lagt ut på MD sine sider.

Det er lagt opp til flere lokale markeringer av Verdens miljødag rundt om i landet.


 

 

- Annonse -
Vil du annonsere her?