Selv om det ennå er koronarestriksjoner av varierende grad i de europeiske landene, er det et annet og lettere regime hos svært mange nå.
Forskjellen er stor fra nedstengte samfunn i midten av mars.
Men noe har så langt ikke endret seg vesentlig; graden av luftforurensing. Den gikk kraftig tilbake da Europa og verden gikk i lock-down, og effekten ser ut til å vare, i alle fall i vår verdensdel.
Atmosfæreovervåkingsorganet CAMS opplyser at de ennå ikke ser klare tegn til økning i forurensingsnivået, og en tilbakevending til «business as usual». Dette til forskjell fra forholdene i Kina, der det meldes at både aktivitetsnivå og utslippsnivå i hovedsak er tilbake til der hvor man var før pandemien brøt ut.
Venter økning, men den er ikke tydelig for forskerne
– Mellom januar og april har vi sett en reduksjon i NO2-utslippene, og i noe mindre grad partikkelforurensing (PM2,5 og PM10), i mange europeiske land, og som faller sammen i tid med nedstengingstiltakene rundt Covid-19, sier seniorforsker ved CAMS, Mark Parrington i en pressemelding.
– Nå forventer vi å se noe økning igjen, ettersom restriksjonene lettes, men det er ennå ikke tydelig i våre data, sier Parrington.
Han forklarer at det er store variasjoner i overflatekonsentrasjonene av forurensing, grunnet for eksempel værforhold, og at det kan være vanskelig å avdekke endringer som oppstår.
– Naturlige kilder til forurensing har ikke blitt påvirket av nedstengingene, og Italia og sørøstlige deler av Europa har opplevd episoder med økt luftforurensing som følge av støvskyer fra Sahara i mars.
LES OGSÅ: Europa klarer bare halvparten miljømålene, og det har ikke bedret seg siden 2015
– Forbedringene kan bli permanente
Forsker, og toppsjef i CAMS, Vincent-Henri Peuch (bildet), sier det er forskjeller i hvordan restriksjoner og lettelser tar form i ulike deler av verden.
– I Europa ser lettelsene ut til å skje forsiktig og progressivt, noe som betyr fortsatt redusert jobbrelatert transport, for å ta ett eksempel, sier Peuch.
– Dette er svært viktig fordi noen av helseforedelene som vi har erfart under lockdown-periodene – som bedringer i luftforurensingen – kan beholdes permanent. Noen sider ved disse reduksjonene kan tidligere ha blitt vurdert som for ambisiøse, eller til og med kontraproduktive. Men nå kan man med selvsikkerhet og dokumentert effekt jobbe mot disse målene, sier Peuch.
– Med kombinert innsats, slik som foreslått i European Green Deal-initiativet, kan vi gjøre en forandring.