Den desidert største kategorien i søknadsbunken er støtte til urfolk, lokalsamfunn og miljøforkjempere.
192 av alle søknadene faller i denne kategorien. Brasil er det landet som har sendt flest søknader. Bunken inneholder 73 søknader fra organisasjoner som jobber for å bevare regnskogen i brasiliansk Amazonas.
– Det store antallet søknader fra sivilt samfunn i Brasil er et tydelig tegn på at behovet for styrking av deres rolle er kritisk nå. Brasil viste svært gode resultater med redusert avskoging i en periode mellom 2004 og 2012, men de siste årene har denne trenden snudd fullstendig, sier Norad-direktør Kristine Storholt.
Storholt er underdirektør i Norads avdeling for sivilt samfunn og privat sektor. Hun leder seksjonen for naturressursforvaltning og kapitalstrømmer, som nå jobber seg gjennom den store mengden søknader.
Sivilsamfunnsorganisasjoner fra hele verden, og spesielt skogland, ble oppfordret til å søke da Norad i januar utlyste midler til klima- og skogprosjekter. Fristen gikk ut i slutten av mai. Norad er direktoratet for utviklingssamarbeid.
Støtten gis direkte til sivilsamfunnet
– De nasjonale målene i Brasil er langt fra å nås, og urfolks rettigheter og lokalsamfunns levekår er spesielt utsatt for økt press. Resultatet er økt fattigdom og sårbarhet for Covid-19 og andre sjokk som påvirker både økonomien og helsesituasjonen, sier Storholt.
Den politiske situasjonen i Brasil er stadig mer utfordrende for lokalsamfunn som er avhengige av den tropiske skogen, ifølge Storholt. Samtidig er ikke Amazonasfondet lenger en mulig finansieringskilde.
– Lokale og nasjonale organisasjoner har få støttemuligheter til å drive arbeidet som er helt nødvendig for å bevare regnskogen. Derfor er denne støtteordningen fra Norge og Norad spesielt viktig nå, sier underdirektøren.
Brasil, Indonesia og Colombia topper søkerlisten
Organisasjoner fra skoglandene Brasil, Indonesia og Colombia topper søkerlisten, mens flere søknader også dekker mer enn et land:
- Brasil – 73
- Indonesia – 46
- Colombia – 31
- Peru – 15
- Etiopia – 7 og Ecuador – 7
Det har også kommet inn søknader fra 55 land på den nordlige halvkule, blant dem USA med 41 søknader, Storbritannia med 27 søknader, Nederland med 12 søknader, Belgia med 4 søknader, og Norge med 11 søknader.
Nyvinning og originale ideer
51 av søknadene ønsker å bidra til avskogingsfrie verdikjeder og finansmarkeder. 25 handler om overvåking og bekjempelse av skogkriminalitet. Og 48 handler om global og nasjonal konsensus og samarbeid for å bevare regnskog. 34 søkere har definert seg selv inn som «innovative prosjekter og metoder» for å redusere avskoging.
– Denne åpne kategorien er ny, og vi forventer ikke en «silver bullet i denne søknadsbunken. Men dette er ment som et incentiv til å komme med nye løsninger, ny teknologi eller nye samarbeidsformer, som lar seg replisere og oppskalere for økt måloppnåelse, sier Kristine Storholt.
– Bevaring av regnskogen er avhengig av mange faktorer og krever at mange krefter trekker i samme retning, og her spiller sivilt samfunn en nøkkelrolle. Det er viktig at organisasjonene anerkjennes for den rollen de kan spille – ofte i samarbeid med myndigheter og privat sektor – og at de har handlingsrom til å gjøre dette, understreker underdirektøren i Norad.
Bakgrunn: Regjeringens klima- og skogsatsing
- Norads tilskuddsordningen er en del av regjeringens internasjonale klima- og skogsatsning, som hvert år bevilger opp mot tre milliarder kroner til arbeidet for å redusere utslipp av klimagasser fra avskoging og skogforringelse i utviklingsland (REDD+).
- Skogsatsingen skal bidra til et stabilt klima, bevaring av naturmangfold og bærekraftig utvikling. Bærekraftig skog- og arealforvaltning i utviklingsland samt redusert press på tropiske skogareal fra globale markeder er viktige komponenter i dette arbeidet.
- Norad forvalter tilskuddsordningen til sivilt samfunn under klima- og skoginitiativet, og det har så langt vært fire utlysninger de siste ti årene. Den nye utlysningen er for perioden 2021-2025.
- I inneværende periode er 42 prosjekter støttet gjennom ordningen.
Denne saken ble først publisert på vår søsteravis, Transit magasin.