Illustrasjonsfoto: Pixabay.

Parisavtalens mål er å begrense global oppvarming til under 2 grader, men helst bare 1,5 grader.

Det er forlengst klart at begge målene vil bli svært vanskelige å nå. Ferske statistikktall fra Copernicus, EUs atmosfæriske overvåkingsorgan, viser at de siste 12 månedene var vi nær 1,5-graders oppvarming, sammenlignet med førindustriell tid.

Nettstedet Carbon Brief har analysert tallene og i en tweet tirsdag denne uka publiseres en graf som viser temperaturutviklingen. Den globale gjennomsnittstemperaturen de siste 12 månedene var 0,65 grader varmere enn snittet for perioden 1981-2010. Sammenlignet med førindustriell tid er kloden blitt 1,39 grader varmere.

Greta Thunberg har notert seg nyheten, og etterlyser overskrifter om det i mediene:

 

Juni måned i år er den varmeste junimåned som er registrert globalt. Sibirbeltet i Russland var med og dro opp gjennomsnittet, men også her i Skandinavia var det svært varmt for årstiden. I Norge ble det målt rekordtemperaturer mange steder.

I arktisk Sibir var det temperaturøkninger i juni på over 5 og helt opp til 10 grader, noe som skaper bekymring for situasjonen for permafrosten. Tinende permafrost slipper ut klimagassen metan, som er mye mer potent enn CO2.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?