Kvinner fra Yulchen Frontera, medlemmer av nettverket Ixquisis Peaceful Resistance mot San Mateo, et vannkraftprosjekt. Ixquisis, San Mateo Ixtatan, Huehuetenango, Guatemala. 26. april, 2019. Foto: Global Witness / James Rodriguez.
- Annonse -

2019 ble det verste året i statistikken som organisasjonen Global Witness fører over ofre for miljøkampen. 212 mennesker ble drept i fjor, og  i tillegg kommer mørketallene.

Ifølge pressemeldingen som Global Witness har publisert ble over halvparten av de drepte registrert i kun to land – Colombia og Filippinene. Henholdsvis 64 og 43 (en økning fra 30 i 2018) mennesker ble drept i de to landene.

To tredjedeler av drapene skjedde i Latin-Amerika. I Amazonas-regionen alene ble 33 mennesker drept i 2019, viser rapporten til Global Witness.

Når tallene for årene siden Parisavtalen ble opprettet i desember 2015 regnes sammen, har det hver uke på kloden siden da i gjennomsnitt blitt drept fire mennesker, ifølge Global Witness.

Artikkelen fortsetter under grafen

Illustrasjon: Global Witness.

Gruveindustri, landbruk og olje er verst

En talsperson for organisasjonen, Rachel Cox, forteller at landbruksindustri, oljeindustri og gruveindustri er de største driverne bak vold og drap på miljøforkjempere.

– De er også disse industriene som presser oss videre inn i klimaendringer, gjennom avskoging og økende klimagassutslipp, sier Cox.

- Annonse -

– Mange av de verste overgrepene på miljørettigheter og menneskerettigheter kommer fra utnyttelsen av naturressurser og korrupsjon i globale, politiske og økonomiske systemer. Det er jordvernere og miljøvernere som står opp i mot dette. Hvis vi virkelig ønsker å lage planer for en grønn omstilling som setter sikkerhet, helse og menneskers trivsel i høysetet, må vi håndtere de grunnleggende årsakene til angrepene på miljøforkjemperne, og følge opp arbeidet deres med å beskytte miljøet og stoppe klimasammenbruddet, uttaler Rachel Cox.

De klart farligste delene av verden for miljøkampen er Latin-Amerika og Asia. Men heller ikke Europa går fri for volden. En skogvokter i Romania, Liviu Pop, ble skutt og drept i fjor, etter at han protesterte mot hogst i en av Europas største skoger i landet sitt. Kriminelle gjenger står bak.

Det noteres framgang også

En aktivist som hver dag lever under dødstrusler er Angelica Ortiz i Colombia. Hun har i mange år arbeidet for beskyttelse av vannrettigheter og natur i hjemlandet, og motstanderen er en av de største gruvedriftene i hele Sør-Amerika. Kvinner er drapsutsatte i miljøvernarbeidet, men risikerer i tillegg seksuell vold og blir også utsatt for seksuelt betonte svertekampanjer, ifølge Global Witness. Over 10 prosent av de drepte i 2019 var kvinner.

Til tross for de katastrofale draps- og voldsstatistikkene, noteres det også seire. Global Witness nevner at Waorani-stammen i Equador i fjor lyktes med å verne eget territorium mot olje- og gassutvinning. I Borneo i Indonesia ble en tiårig kamp for verne 10 000 ha land kronet med seier i fjor, takket være innsatsen til Dayak Iban-stammen.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?