Redusert avskoging i de senere årene er et lyspunkt. Foto: Frédéric Perez, Unsplash.

I perioden 2015 til 2020 ble det hvert år avskoget 10 millioner hektar globalt. I perioden 1990 til 2000 var tallet 16 millioner hektar.

Det er den positive siden av statistikken i FAOs (FN landbruks- og matorganisasjon) ferske rapport («FRA 2020») om jordas skogressurser som ble presentert denne uka.

For avskogingstakten er stadig en alvorlig trussel. Ifølge rapporten har vi mistet om lag 420 millioner hektar skog på verdensbasis til avskoging og konvertering av skog til annen arealbruk, siden 1990.

Senior skogsjef og Forest Resources Assessment (FRA)-koordinator Anssi Pekkarinen er bekymret til tross for redusert avskogingstakt:

– Med den farten vi på avskogingen vi har nå, risikerer vi ikke å oppnå 2030-målene for bærekraftig skogforvaltning, sier Pekkarinen, ifølge Bondebladet.

Soya og palmeolje

Landbruksarealenes ekspansjon på bekostning av skog går i stor grad (40 %) til kvegdrift og kultivering til dyrking av soyabønner og palmeolje, ifølge FAO.

Organisasjonen har også analysert sosiale og livsbetingede forhold knyttet til menneskenes avhengighet av skog. Der har man funnet at skogene gir grønne jobber og støtte til livsopphold til over 86 millioner mennesker verden over. Blant verdens aller fattigste er over 90 prosent delvis avhengige av skog for sitt livsopphold. Anslagsvis 880 millioner mennesker bruker deler av tiden sin til å samle fyringsved eller til å produsere kull fra ved.

- Annonse -

Europa dårligst på vern

18 prosent, eller over 700 millioner hektar skog, er i dag vernet gjennom nasjonalparker eller andre verneformer. De største vernede arealene finnes i Sør-Amerika (31 prosent), mens i Europa er kun 5 prosent vernet, lavest i verden.

I Norge er det vedtatt at 10 prosent av skogen skal vernes. Pr i dag er om lag 5 prosent vernet.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?