Illustrasjonsfoto, regnskog: Pixabay.

De sesongartede skogbrannene i Amazonas, mange av dem påsatt, har økt i antall med 7 prosent i august, sammenlignet med i fjor.

2019 var et år med ekstra mange branner, ikke siden 2010 har det blitt registrert flere, ifølge Al Jazeera. Det er INPE, det brasilianske instituttet for romforskning, som har statistikken på omfanget av brannene. I tillegg til Brasil, pågår det branner i Colombia og Bolivia.

I juli ble det innført et 120 dagers brannforbud i Brasil, etter press fra investorer, blant dem flere norske.

«Kan kollapse»

I løpet av de første seks dagene av august i år ble det registrert 5 860 branner. I juli ble minst 6 803 branner registrert, og det var en økning på 28 prosent, ifølge avisen Metro.

Brannene kobles til nylig avskogede områder.

Økningen i branner har skapt bekymring for at skadene er i ferd med å bli irreversible. Anna Jones, leder for skogavsnittet i Greenpeace internasjonalt, mener at Amazonas er «farlig nær» et tipping point.

– Forskere advarer om at innen mindre enn 20 års tid kan skogene i Amazonas kollapse, med katastrofale konsekvenser for urbefolkning, dyreliv, helse og klima, sier Jones, ifølge den engelske avisen The Sun.

2 413 arter står i fare for å bli utryddet på grunn av svinnende habitater, skriver avisen.

Like stort område som Rogaland avskoget på 12 mnd

Avskogingen i brasiliansk Amazonas i løpet av de siste 12 månedene er målt til 9 205 kvadratkilometer, ifølge INPE. Det tilsvarer et område om lag på størrelse med Rogaland fylke.

– Brannene kommer til å øke i ukene som kommer, på samme måte som i fjor. Det er ikke et naturfenomen, men et resultat av at store skogsområder er ødelagt og utsatt for brann. Dette er et symptom på den politikken som Brasil har ført. Det er en politikk som setter hele verden i fare, for vi er alle avhengig av regnskogen, sier generalsekretær i Regnskogfondet, Øyvind Eggen, på organisasjonens nettsider.


Kilder: Al Jazeera, The Sun, Mongabay, Regnskogfondet

- Annonse -
Vil du annonsere her?