Konserndirektør for kapitalforvaltning i Storebrand, Jan Erik Saugestad. Foto: Storebrand.

Exxon Mobil og Chevron er to av verdens største energiselskaper. Tyske Basf er verdens største kjemiske konsern.

De tre selskapene er nå kastet ut av alle Storebrands fond. Begrunnelse: De driver lobbyvirksomhet mot Parisavtalen. Samtidig forsvinner en rekke andre selskaper ut av porteføljen, hvorav gruvedriftskonsernet Rio Tinto trolig er det mest kjente.

Totalt 27 selskaper ekskluderes i denne runden, fem selskaper som følge av lobby-virksomhet og ytterligere 22 på grunn av investeringer i virksomhet relatert til kull og oljesand.

Her er listen over eksklusjoner (artikkelen fortsetter under)

Ny klimastrategi

Storebrand strammer nå inn kravene til alle investeringene sine, i en ny klimastrategi, opplyser selskapet i en pressemelding.

Selskapet skal blant annet «gjennom aktivt eierskap, bidra til at selskaper verden over reduserer utslipp og tilpasser seg klimaendringene,» heter det i den nye strategien.

– Med denne strategien styrker vi alle verktøyene vi som investor har til rådighet – med en innstramming av kriteriene for eksklusjoner, større investeringer i løsninger og en mer aktiv rolle overfor selskaper som kan bidra til endring. Klimarisiko er en av de største utfordringene verden og investorer står overfor. Derfor må investorer flytte store mengder kapital til selskaper som leverer løsninger på klimakrisen – og vekk fra selskaper som ikke tar klimarisiko på alvor, sier Jan Erik Saugestad, konserndirektør for kapitalforvaltning i Storebrand, i pressemeldingen.

- Annonse -

Storebrand sier at den nye klimastrategien innebærer en styrket satsing på aktivt eierskap, ikke bare overfor produsentene av fossil energi, men også overfor storforbrukere av energi, som industriselskaper med store utslipp.

Målet til selskapet er å ha netto null i klimagassutslipp fra sine investeringsporteføljer senest innen 2050.

IPCC-analyser skal legges til grunn

Her er noen av tiltakene i den nye strategien til Storebrand:

  • Sikre at alle investeringsbeslutninger er i tråd med vitenskapelig konsensus og forpliktelsene i Parisavtalen. Analyser fra FNs klimapanel (IPCC) skal brukes som vitenskapelig grunnlag for investeringsbeslutningene.
  • Ekskludere selskaper som aktivt driver lobbyvirksomhet mot Parisavtalen og klimareguleringer.
  • Ekskludere selskaper med inntekter på over 5 prosent fra kull og oljesand.
  • Styrke aktivt eierskap og dialogen med olje- og gasselskaper og industri med store utslipp, for å stimulere til ambisiøs klimapraksis og raskere overgang til fornybar energi.
  • Styrke aktivt eierskap og dialogen med selskaper involvert i avskoging – direkte eller gjennom sin leverandørkjede.
  • Investere mer i løsningselskaper, altså selskaper som kan bidra til løsninger på klimakrisen.
  • Videreutvikle klimarisikoanalyser av porteføljene og rapportere på disse analysene årlig.
  • Åpen og hyppig rapportering på utvikling.
  • Fortsatt tilby kundene en bred portefølje av bærekraftige og fossilfrie fond.

 

- Annonse -
Vil du annonsere her?