Forbrukssøppelet på strendene er mest norsk, hevder Rolf-Ørjan Høgset i In the Same Boat. Foto: In the Same Boat.
- Annonse -

– Forskningen på plastforsøplingen på deler av norskekysten gir ikke grunnlag for å slå kategorisk fast at mesteparten av avfallet stammer fra Norge.

Det påpeker Lise Keilty Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent. Hun mener utvalget av avfallet for lite, og at dataene kun gir en indikasjon

Naturpress skrev i går om ulike forskningsfunn på strandsøppel, basert på et innlegg på nettsidene til miljøorganisasjonen In the Same Boat. Der ble funnene også satt i sammenheng med en spørreundersøkelse blant nordmenn, for å finne ut hva de selv tror om opphavet til søppelet i Norge.

– For lite utvalg gir bare indikasjon

Gulbransen mener studiene til blant andre  Mepex/HNR og Norce, gjengis på en måte som er unyansert og lite etterrettelig.

– Studien til Mepex/HNR er basert på avfallet fra 50 ryddeaksjoner, den er ikke basert på et tilfeldig og representativt utvalg, og det var kun mulig å bestemme nasjonalitet på et lite utvalg av avfallet. Denne studien har gitt oss mye verdifull innsikt i og kunnskap om det marine avfallet langs kysten vår. For første gang har vi et større datasett basert på profesjonell og systematisk kartlegging og registrering. Men dataen om nasjonalitet gir oss kun en indikasjon på at mange frivilliges observasjoner sannsynligvis stemmer, og det er dermed behov for mer kunnskap for å kunne si noe sikkert og presentere dette som fakta, skriver Gulbransen i en e-post.

Hun mener likevel undersøkelsen er viktig og interessant, og at vi må synliggjøre at mange nordmenn har mangelfull kunnskap om forsøpling.

– Ikke nødvendigvis feil, men feil å være kategorisk

Forsker Marte Haave ved Norce Research har deltatt i de omtalte undersøkelsene, som ble gjort i Øygarden-området i Vestland. Strekningen utgjør mindre enn 1 % av kysten vår. Haave forteller at området med mange viker som er undersøkt har et stort påslag av søppel, og sannsynligvis akkumulerer mer plast enn mange andre steder langs kysten.

- Annonse -

– Vannet må bremse for at plasten skal lande på strendene. For eksempel er det steder langs Sognefjorden der strømmen er for rask, og da føres plasten bare forbi. Det samme kan skje når søppelet bare møter svaberg.

Forskningen gir ikke grunnlag for å si at det er opptil 8 ganger mer forsøpling på norskekysten, sammenlignet med et globalt snitt, mener Haave. Hun viser blant annet til at det enkelte steder i Sørøst-Asia er mye verre enn i Norge.

– Her må det tas forbehold. Man kan heller ikke sette to streker under at 77 % av søppelet på norskekysten stammer fra Norge. Norske kilder er betydelige, men vi trenger mer data for å kunne uttrykke oss sikkert. Tallene er ikke nødvendigvis feil, men det er feil å være kategorisk, sier Haave til Naturpress.

In the Same Boats erfaring: Søppelet er jevnt fordelt

Prosjektleder Rolf-Ørjan Høgset i In the Same Boat er enig i at det må gjøres mer forskning og kartlegging når det gjelder kildene til forsøpling langs Norges kyst, og at undersøkelsene er indikasjoner.

– Samtidig er disse indikasjonene samsvarende bekreftelser på det vi selv har kartlagt, og den oppfattelsen vi har etter å ha ryddet mer enn 500 tonn plast fra Oslo til Kirkenes, kommenterer han i en e-post til Naturpress.

– At det meste av forbruksavfall, som også ofte er identifiserbart, er norsk, det bør vi snart kunne erkjenne. Den største utfordringen er i så måte å få en sikker identifisering av avfall fra fiskerinæringen, som i enkelte områder av kysten utgjør ca. 80% av det totale innsamlede avfallet, basert på vekt.

Høgsets erfaring er at mengden av søppel er ganske likt fordelt utover kystlinjen.

– Etter å ha ryddet fra Oslo til Kirkenes i fire år, kan vi også bekrefte at forsøplingen er like alvorlig langs hele kysten. Dette bekreftes av antall tonn vi kan samle inn pr. kilometer strandlinje – avvikene er minimale i området fra Bergen til Kirkenes, sier han.


 

- Annonse -