Utslippene fra skogbranner i Arktis har økt kraftig år. Illustrasjonsfoto: Unsplash.

Anslagene over CO2-utslipp i den arktiske regionen hittil år, fram til 31. august, er på 244 megatonn.

Det er langt mer enn utslippene var for hele 2019, da det ble målt til 181 megatonn.

Ifølge observasjonene til Copernicus har røyken fra de arktiske brannene i sommer dekket et område som tilsvarer over en tredjedel av Canada.

«Zombie-branner»

Den mest omfattende brannene har pågått i republikken Sakha i Russland. Hvordan brannene oppstår er usikkert, lyder meldingen fra Copernicus på, men det spekuleres på om såkalte zombie-branner kan være årsaken. Dette er ulmeaktivitet som pågår vinterstid under bakken, og som så til slutt går over i åpen ild over bakken.

Samtidig som brannene har rast i nordlige områder gjennom flere sommermåneder, har sørvestre deler av USA opplevd svært høy brannaktivitet i august. Især California er rammet – i år har delstaten hatt den andre og tredje største skogbrannen i historien. Både i California og i Colorado antas det at brannene har startet etter lynnedslag.

Varmt og tørt – nok en gang

Seniorforsker og brannekspert Mark Parrington ved CAMS / Copermicus, kommenterer situasjonen slik, i en pressemelding:

– Brannene i Arktis har med den høye aktiviteten siden midten av juni allerede slått rekorden fra 2019, når det gjelder omfang og intensitet. Det reflekteres i de estimerte CO2-utslippene, sier Parrington.

- Annonse -

Han forklarer at man vet fra klimadataene til Copernicus Climate Change Service (C3S) at varmere og tørrere forhold nok en gang har gjort seg gjeldende.

– Målingene våre er vitale for å forstå hvordan omfang og intensitet på disse skogbrannene påvirker atmosfæren, i form av luftforurensing. Dette er også nyttig informasjon for forskere, politikere og relevante aktører rundt om i verden, sier Mark Parrington.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?