Ifølge Miljødirektoratet er det første gang på mange år at grenseverdiene for svevestøv (PM10) eller nitrogendioksid (NO2) ikke ble overskredet i Norge.
Veitrafikk er den vanligste kilden til NO2 og svevestøv i lufta.
– Det er gledelig å se at 2019 også var et år med relativt bra luftkvalitet. Det er fint at flere i utsatte grupper ikke trenger å bekymre seg for å gå ut, og at arbeidet for å forbedre lufta gir resultater, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Lokale overskridelser flere steder
Lokalt ble likevel det nasjonale målet for svevestøv (PM10) overskredet i to kommuner, Oslo og Kristiansand. I tillegg ble det nasjonale målet for fint svevestøv (PM2,5) overskredet i åtte kommuner, opplyser MD; Ringsaker, Bærum, Fredrikstad, Lørenskog, Moss, Oslo, Sarpsborg og Stavanger. Fint svevestøv kommer hovedsakelig fra langtransportert luftforurensning og fra lokal vedfyring.
Industrivirksomhet i Kristiansand stod for grenseoverskridelser på svoveldioksid (SO2) og i tillegg ble målsettingsverdien for nikkel overskredet.
– Det er viktig at vi ikke tror at jobben er ferdig gjort, men at det gode arbeidet med tiltak for å bedre luftkvaliteten fortsetter, sier Ellen Hambro.
1100 mennesker døde for tidlig i 2016, av lokal luftforurensing
At luftkvaliteten er viktig for folkehelsa går fram av tall fra Folkehelseinstituttet. I 2016 tapte Norges befolkning over 15 000 friske leveår, og samme år døde over 1100 mennesker for tidlig som følge av lokal luftforurensning.
Ellen Hambro forklarer hvordan vi selv kan sjekke lokal luftkvalitet, og deretter ta forholdsregler.
– Med varslingstjenesten for luftkvalitet kan man sjekke hvordan lufta er der man bor, slik at man for eksempel kan planlegge alternative sykkelruter til jobb eller la være å fyre i ovnen på dager hvor været gjør lufta mer utsatt, sier Ellen Hambro.
Fra 2019 har Luftsamarbeidet tilbudt en varslingstjeneste, Luftkvalitet i Norge, som viser hvordan luftkvaliteten beregnes å være hvor som helst i Norge to døgn framover i tid.
Minimumskravene til utendørs luft i Norge er fastsatt i forurensningsforskriften kap.7. I tillegg har Miljødirektoratet og Folkehelseinstituttet utarbeidet luftkvalitetskriterier som angir hvilke nivåer av luftforurensning som skal være trygge for de aller fleste.
Kilde: Miljødirektoratet