Illustrasjonsfoto: Pixabay.
- Annonse -

Ifølge Miljødirektoratet er det første gang på mange år at grenseverdiene for svevestøv (PM10) eller nitrogendioksid (NO2) ikke ble overskredet i Norge.

Veitrafikk er den vanligste kilden til NO2 og svevestøv i lufta.

– Det er gledelig å se at 2019 også var et år med relativt bra luftkvalitet. Det er fint at flere i utsatte grupper ikke trenger å bekymre seg for å gå ut, og at arbeidet for å forbedre lufta gir resultater, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Lokale overskridelser flere steder

Lokalt ble likevel det nasjonale målet for svevestøv (PM10) overskredet i to kommuner, Oslo og Kristiansand. I tillegg ble det nasjonale målet for fint svevestøv (PM2,5) overskredet i åtte kommuner, opplyser MD; Ringsaker, Bærum, Fredrikstad, Lørenskog, Moss, Oslo, Sarpsborg og Stavanger. Fint svevestøv kommer hovedsakelig fra langtransportert luftforurensning og fra lokal vedfyring.

Industrivirksomhet i Kristiansand stod for grenseoverskridelser på svoveldioksid (SO2) og i tillegg ble målsettingsverdien for nikkel overskredet.

– Det er viktig at vi ikke tror at jobben er ferdig gjort, men at det gode arbeidet med tiltak for å bedre luftkvaliteten fortsetter, sier Ellen Hambro.

1100 mennesker døde for tidlig i 2016, av lokal luftforurensing

At luftkvaliteten er viktig for folkehelsa går fram av tall fra Folkehelseinstituttet. I 2016 tapte Norges befolkning over 15 000 friske leveår, og samme år døde over 1100 mennesker for tidlig som følge av lokal luftforurensning.

- Annonse -

Ellen Hambro forklarer hvordan vi selv kan sjekke lokal luftkvalitet, og deretter ta forholdsregler.

– Med varslingstjenesten for luftkvalitet kan man sjekke hvordan lufta er der man bor, slik at man for eksempel kan planlegge alternative sykkelruter til jobb eller la være å fyre i ovnen på dager hvor været gjør lufta mer utsatt, sier Ellen Hambro.

Fra 2019 har Luftsamarbeidet tilbudt en varslingstjeneste, Luftkvalitet i Norge, som viser hvordan luftkvaliteten beregnes å være hvor som helst i Norge to døgn framover i tid.

Minimumskravene til utendørs luft i Norge er fastsatt i forurensningsforskriften kap.7. I tillegg har Miljødirektoratet og Folkehelseinstituttet utarbeidet luftkvalitetskriterier som angir hvilke nivåer av luftforurensning som skal være trygge for de aller fleste.


Kilde: Miljødirektoratet

- Annonse -