En undersøkelse som Norsk Ornitologisk Forening (NOF) har gjort på oppdrag for Miljødirektoratet viser at de fleste norske rovfugl- og uglebestandene i dag vurderes som stabile.
Status gis for alle rovfugler som hekker i Norge eller er observert regelmessig under trekket. 15 arter dagaktive rovfugler og 10 uglearter som hekker regelmessig i Norge er omfattet av kartleggingen.
I tillegg er ytterligere 14 dagaktive rovfugler og 2 uglearter påvist under trekket, eller som sjeldne gjester, opplyser NOF i et innlegg på hjemmesidene, om rapporten de har laget.
Det fortelles om flere positive utviklingstrekk for disse fugleartene. Noen av bestandene har økt som følge av mindre forfølgelse og forurensing. Ulovlig reirplyndring og jakt er sterkt redusert sammenlignet med tidligere. NOF kjenner likevel til enkelte nyere hendelser der rovfugler og ugler har vært utsatt for faunakriminalitet.
Et annet positivt trekk er at forekomsten av noen av de farligste miljøgiftene er mye redusert, som følge av forbud mot bruk av stoffene.
Noen farer: Tap av leveområder, forstyrrelser, vindmøller
Trusler mot rovfugler og ugler eksisterer imidlertid fortsatt. Rovfugleksperter som NOF har kontaktet i en spørreundersøkelse mener at tap og oppstykking av leveområder, og skogsdrift og forstyrrelser, utgjør de største farene.
Dette spesifiseres videre som tap av gode leveområder og hekkeplasser, moderne skogsdrift, forstyrrelser fra mennesker, ny infrastruktur, kollisjon med ulike strukturer (som f.eks. strømførende kabler og vindmøller), matmangel og miljøgifter.
I rapporten har NOF skissert en del tiltak som bør prioriteres for å bøte på problemene:
- økt kunnskap om forekomster av de ulike artene
- overvåking av bestandene
- identifisering av viktig hekke-, trekk- og overvintringsområder
- bevaring av lokaliteter brukt av rovfugler og ugler
- gjennomgang av lovverket som forbyr diverse miljøgifter
- opprettholde forbudet mot en rekke slike kjemikalier
- bekjempe ulovlig forfølgelse av rovfugler og ugler
- sørge for et godt oppsyn av lokaliteter brukt av disse artene
NOF ønsker seg også klargjøring av en internasjonal handlingsplan for snøugle, samt etablering av bevaringsprogrammer for sjeldne og sårbare arter som hønsehauk og jaktfalk, heter det i meldingen.