Fra Reine i Lofoten. Foto: Foto: Mattias Fredriksson, Visit Norway.
- Annonse -

– Vi gratulerer Lofoten og Suldal med Merket for bærekraftig reisemål. De har vært gjennom en lang og grundig prosess der de gjennom et bredt samarbeid, grundige målinger og kartlegginger har jobbet for en samlende og god reiselivsutvikling, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.

Hun mener dette er bra for både lokalbefolkningen, reisemålene selv, for miljøet, og for gjestene.

– Slik styrkes næringen i konkurransen om stadig mer bevisste turister, sier Bratland Holm i meldingen fra Innovasjon Norge.

De to reisemålene skulle møte næringsminister Iselin Nybø i Oslo i dag og få diplom for oppnådd milepæl, men møtet er utsatt på grunn av smittesituasjonen.

Merkeordningen er et verktøy for strategisk planlegging, iverksetting og måling av arbeidet med bærekraftig reiselivsutvikling over tid. Både næring, lokalsamfunn og kommuner deltar og bidrar i arbeidet. Prosessen frem mot første godkjenning tar cirka to år, deretter må reisemålet fortsette målinger og god styring, og hvert tredje år må reisemålet godkjennes på nytt.

LES OGSÅ: Som første større by i Norge: Tromsø fikk merket som bærekraftig reisemål

- Annonse -

– Jobben begynner nå

– Vi er en hel region som har jobbet i lang tid for å oppnå merket som et bærekraftig reisemål. Men det er nå jobben begynner. Vi har satt et nullpunkt og skal jobbe beinhardt i tre år med å forbedre indikatorene og det vi har jobbet med siden 2017. At vi nå har oppnådd merket er både inspirerende og motiverende, og gir oss en tydelig retning fremover, sier Line Renate Samuelsen, daglig leder i Destination Lofoten.

Lofoten har i årevis vært en magnet for reisende. I 2019 var det ifølge Innovasjon Norge om lag 1 million besøkende til regionen.

Det ble gjort både innbyggerundersøkelse og gjesteundersøkelse i Lofoten-prosjektet, i tillegg til arbeidet med reiselivsnæringen.

Sand i Suldal. Foto: Lise Bjelland, VisitSuldal.

Lang reiselivshistorie i Suldal

Suldal Vekst har hatt med seg reiselivsnæringen, Suldal Næringsforening og Suldal kommune for å drive fram prosessen. Kommunen har en lang reiselivshistorie og ønsker å jobbe mer målrettet, mer strategisk og smartere med reisemålsutviklingen.

Merket forplikter, slår prosjektleder Laila Steine, daglig leder i Suldal Vekst, fast.

– Dette er fantastisk! En bekreftelse på at vi er på rett vei. Merket kjennes riktig ut og også på en måte kjent for Suldal. Det oppmuntrer, inspirerer, og betyr en tydelig retning på reisemålsutviklingen vår og for alle de flotte bedriftene våre og alle som eier, leder og jobber i dem. Merket sender viktige budskap til både oss som bor og jobber her og ikke minst til de som besøker oss, sier Steine.

– Reiselivsnæringa gir store ringvirkninger i kommunen og området vårt, og vi ønsket et tydeligere strategisk fokus på bærekraft – ikke bare for reiselivsnæringa, men også for hele næringslivet og regionen rundt.

Fakta

om ordningen Bærekraftige reisemål:

For å oppnå merket første gang må reisemålet bevise at det jobber målrettet for å tilby unike opplevelser på grunnlag av stedets kultur, historie, ressurser og kulturarv, samtidig som man jobber med å begrense den negative effekten turisme kan medføre.

Arbeidet er også reiselivets måte å samle data og indikatorer som inngår i rapportering om FNs bærekraftsmål på.

Merkeordningen bygger på internasjonale standarder for hvordan et reisemål kan sikre bedre grep om egen retning og utvikling i et samspill mellom reiseliv, kommune og lokalsamfunn. Oppnådd merke er likevel kun en milepæl. Merket er gyldig i tre år fra godkjenning, og for å opprettholde merket må reisemålet oppdatere sin besvarelse og levere tydelig forbedring på 104 indikatorer.


 

- Annonse -