En av mange klimaforkjempere som tok til gatene i Oslo tirsdag kveld. Foto: Naturpress.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

På forhånd var det lagt opp til over 40 klimamarkeringer rundt om i Norge tirsdag, kvelden før retten settes i Høyesterett.

I tillegg var det planlagt støttemarkeringer flere steder rundt i verden, fra Svalbard i nord til Filippinene i sør. Målet med markeringene var å skape oppmerksomhet rundt klagemålet som Greenpeace og Natur og Ungdom har rettet mot staten. Det handler om at staten skal ha brutt Grunnlovens paragraf 112 ved å lyse ut letelisenser i Barentshavet sørøst, i den 23. konsesjonsrunden.

Woie: – Unge og gamle står sammen

– Barn og unge demonstrerer for klimatiltak over hele verden. Men for å redde kloden fra de farligste klimaendringene må vi også få med oss da gamle. I dette klimasøksmålet står unge og gamle sammen i kravet om å stanse klimaendringene, og ansvarliggjøre dagens politikere, blir det understreket fra leder i Natur og Ungdom, Therese Woie.

I Oslo formet de frammøtte en menneskelig lyslenke mellom Høyesteretts plass og Stortinget. Taktfaste kamprop lød i gatene etter at leder i Greenpeace, Frode Pleym hadde holdt sin appell.

Leder i Greenpeace, Frode Pleym, holdt appell ved Stortinget. Foto: Naturpress.

– Veien mot seier er mye kortere nå. Vi vant viktige delseire i tingretten og lagmannsretten, der det ble slått fast at paragraf 112 er en rettighetsparagraf, sa Pleym.

Han la også vekt på at lagmannsretten i sin behandling anerkjente at utslipp i utlandet når norsk olje brennes, er relevant.

Statens støttespiller – klimaskeptikerne

Staten fikk et stikk fra Pleym da han ramset opp hvem som hadde gitt støtteskriv til hvem i forkant av Høyesterettsbehandlingen.

– Nå går vi inn i siste runde i retten med støtteskriv fra verdens fremste klimaforskere, fra Norges Institusjon for Menneskerettigheter (NIM), en offentlig myndighet, og fra FNs spesialrapportør for menneskerettgiheter og miljø. Et lite kuriosa er at staten kun har fått støtteskriv fra én gruppering, nemlig de såkalte klimaskeptikerne. Staten har åpenbart en svak sak, sa Frode Pleym.

– Det har den siste uka kommet fram informasjon om at oljeboring i Barentshavet ikke bare er er en dårlig ide for natur og klima, det er også ulønnsomt for Norge. Hvilke argumenter står staten igjen med i retten da?, avsluttet Pleym appellen sin med.

SE BILDESERIE FRA MARKERINGEN I OSLO:


Alle foto: Naturpress

- Annonse -