Foto: Grethe Hillersøy Copyright: Norges Sjømatråd.

Norsk sild fratas den internasjonale bærekraft-sertifiseringen MSC fra og med i dag, 1. desember.

Silda mister sin status som MSC-godkjent fiskeart og «blåfisk»-merket som følge av mangelfull forvaltning. Suspensjonen vil trolig ha store økonomiske konsekvenser for norske fiskere og sjømatselskaper, opplyser MSC selv i en melding.

– Sertifiseringen krever at fiskebestandene er sterke, at fiskemetodene har minimal negativ påvirkning og at fiskeriet har en god forvaltningspraksis – noe disse fiskeriene ikke lenger kan være stolte av. Suspensjonen vil påvirke norske fiskere og selskaper, men er politikernes skyld, sier Linneá Engström, programdirektør i MSC Skandinavia og Østersjøregionen.

Ikke enige om felles kvoteavtale

Den konkrete grunnen til suspenderingen er at Norge, Island, Russland, Grønland og EU, som sammen forvalter sildebestanden i våre havområder, de siste ti årene ikke har klart å bli enige om en felles kvoteavtale.

Resultatet er at faren for overfiske er betydelig, og ikke i samsvar med MSCs krav til forsvarlig fiskeriforvaltning, skriver MSC. Bortfallet av sertifisering gjelder også kolmule. Tidligere har norsk makrell også mistet MSC-statusen.

– Inndragelsen av sertifikatet, gir ikke bare et teoretisk stryk i karakterboka til forvaltningsmyndighetene. Det vil også få store økonomiske konsekvenser for alle involverte, sier Linneá Engström.

Fra Norges Fiskarlag bekreftes problemstillingen.

– Det er ingenting nytt her. Det har ikke skjedd noen utvikling som gjør at fiskeriene er mindre miljøvennlig enn i fjor eller tidligere, sier miljørådgiver Tor Bjørklund Hansen i Norges Fiskarlag til NTB, ifølge Fiskarbladet.

Norsk sild er etterspurt

Fram til oktober hadde Norge eksportert 202 000 tonn sild til en verdi av 2,5 milliarder kroner i årets ni første måneder. Polen, Tyskland, Russland og Egypt er blant de største importørene av norsk sild.

MSC viser til at deres sertifisering er «bærekraftstempel» nummer èn i internasjonal fiskerinæring, og at mange aktører kun kjøper sjømat som er MSC-godkjent. Norske eksempler er Orkla, Findus, Ikea og Aker Biomarine.

I dag krever mange av Europas markeder og forbrukere at fisken som selges beviselig skal være bærekraftig, ifølge MSC. Når kommersielt fiskeri fratas sertifiseringen på grunn av dårlig forvaltning, risikerer de derfor å miste viktige markedsandeler og inntekter, skriver organisasjonen.

– MSC håper at Norge, som har påtatt seg den ledende rollen i maritime forvaltningsspørsmål, tar ansvar for å sikre at fiskeri drives på en bærekraftig måte. For å få tilbake sertifiseringen på makrell, sild og kolmule må kyststatene så fort som mulig bli enige om en langsiktig bærekraftig forvaltning, sier Linneá Engström.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?