CAT, eller Climate Action Tracker, er et uavhengig organ som analyserer hvordan landene i verden gjennomfører sine klimatiltak, og måler det mot Parisavtalens ambisjoner.
I går leverte CAT sin nyeste rapport, og den viser at hvis alle land når sine mest ambisiøse klimamål vil 2-graders målet, på en desimal nær, være oppnåelig.
Mer spesifikt sier CAT at hvis landene som har lansert 2050-målene sine om netto nullutslipp – og når disse – vil den globale oppvarmingen kunne begrenses til 2,1 grader. En rekke land har i løpet av 2020 meldt inn nye, mer ambisiøse mål for utslippskutt.
Pr i dag styrer verden mot en oppvarming på nærmere 3 grader innen 2100.
Norge kritiseres
Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, har følgende kommentar til oppdateringen fra CAT:
– Det skulle bare mangle at verden endelig ser ut til å sette klimamål i tråd med vitenskapen. Men vi har fortsatt en lang vei å gå når det gjelder politikken, inkludert i Norge. Flere land har vedtatt koronakrisepakker som forlenger oljeindustrien. Alle land, spesielt Norge, må begynne en rettferdig omstilling som trapper ned fossil produksjon og skaper nye, grønne arbeidsplasser. 3 graders oppvarming ville vært en katastrofe for mennesker og natur.
CAT har ikke entydig bifalt Norges innsats, heller ikke etter at de nye klimamålene våre ble presentert. I sin oppdatering om Norge sier CAT at Norges mål og politikk er utilstrekkelig, ikke minst på grunn av planlagte kvotekjøp. CAT har også vært kritisk til Norges koronakrisepakke for oljeselskaper.
I modellen der verden klarer 2,1 grader tar CAT utgangspunkt i at både Kina og USA (med Biden-administrasjon) er i netto null i 2050. Ifølge CAT er tallet på land i verden som til nå har proklamert – eller vurderer – at de skal ha nullutslipp i 2050, kommet opp i 127. Disse landene står for 63 % av de samlede, globale utslippene.
– Etter fem år er det klart for oss at Parisavtalen er en driver for klimahandling, uttaler Niklas Höhne, en professor ved New Climate Institute, som er en partner i CAT-organisasjonen. – Parisavtalen introduserte målet om globalt nullutslipp, og nå ser vi en bølge av land som følger opp. Er det egentlig noen som kan se seg råd til å la den bølgen gå forbi seg?
Landene er dårlige på kort sikt
Organisasjonen påpeker dog på at ingen av aktørene med ansvar for de største utslippene klarte å styrke sine klimamålsettinger i tråd med Parisavtalen, innen fristen som UNFCCC satte i år.
– Vi ser at utslippene fortsetter å stige forbi 2030, og det vil ikke få landene inn på den stien som fører fram til de ambisiøse nullmålene. De kortsiktige målene er ikke bare litt utafor, de er totalt utilstrekkelige. Politikken og tiltakene i nær framtid må skrus betydelig opp, sier Bill Hare fra Climate Analytics, den andre partneren i CAT.
Framskrivningen av den globale oppvarmingen har likevel endret seg fra 2015 til i dag, i positiv retning. Med utslippsregimet i 2015 ble oppvarmingen beregnet å bli på 3,6 grader i 2100, mens dette er endret til 2,9 grader nå. Endringen til det bedre skyldes nye tiltak fra myndigheter, lavere økonomisk vekst (både før og under koronapandemien) og økt bruk av fornybare energikilder.