Flere titusentalls tonn strøsand skal de neste månedene sørge for trygge veier, fortau og sykkelstier over hele Norge. Men strøingen har også en nedside som svært få kommuner gjør noe med.
Oppsopet fra fjorårets sesong i Bærum har i høst blitt renset for avfall og miljøfarlige stoffer, og ligger klart til strøing på kommunens lager. For første gang skal kommunen gjenbruke en viktig ressurs.
– Strøsand har tidligere vært en utfordring for kommunen når det kommer til endt vintersesong, fordi massene som ligger igjen på veiene inneholder en del miljøfarlige stoffer. At vi nå har funnet en løsning som lar oss bruke dette om igjen, gir kommunen store gevinster, sier Christian Strandenæs, tjenesteleder for vei og trafikk i Bærum kommune.
Bare tre kommuner gjenvinner strøsand i dag
Strøsand som etter hver vintersesong dumpes i deponier er verdt millioner av kroner, anfører entreprenøren AF-gruppen. Den korte levetiden steinen gis fører til at det til stadighet gjøres nye inngrep i naturen for å hente ut ny strøsand, uten forsøk på å gjenbruke det som allerede er tatt inn i kretsløpet.
– Det er i dag bare tre kommuner i Norge som gjenvinner strøsanden, og det er synd. Strøsand er nemlig noe av det mest effektive å gjenvinne for oss. Foruten å unngå å fylle opp norske deponier, unngår vi ytterligere inngrep i naturen for å hente ut stein. Gjenvinningsproduktene er også ofte av bedre kvalitet. Deler av steinene som strøs på veiene blir knust til støv, men er de sterke nok, bør de brukes på nytt. Når vi har vasket strøsanden, sitter vi faktisk igjen med et sterkere produkt som er bedre tilpasset som strøsand enn tidligere fordi finstoffene er fjernet. Når den brukes på nytt neste vinter, vil den støve mindre og dermed også bidra til å få ned luftforurensningen på vinterstid, sier Thomas Jølstad Henriksen, daglig leder i Nes Miljøpark.
AF Gruppen, Nes kommune og Gunnar Holth Grusforretning har etablert den første miljøparken for gjenvinning av forurenset masse på Østlandet. Miljøparken bidrar i dag til gjenvinning av masser som ellers ville havnet i tradisjonelle deponier – slik som grusen som strøs på fortauene du går på, pukk og masser fra utbyggings- og riveprosjekter.
Berømmer Bærum kommune
I 2017 ble Miljøparken nominert til Byggenæringens Innovasjonspris for sitt bidrag til en mer bærekraftig byggenæring. Miljøparken er også tidligere omtalt som en fremtidig løsning for gjenbruk av strøsand i hovedstaden.
Miljøparken greier i gjennomsnitt å rense inntil 80 prosent av massene ved å fjerne eksempelvis bremsestøv fra biler, løv, plast, ispinner og annet som folk slenger fra seg, opplyser AF-gruppen. Vaskeanlegget har kapasitet til å rense alt av strøsand for hele Østlandet.
– Vi berømmer Bærum kommune for å ha satt gjenvinning og ombruk av slike masser på agendaen, og for å ta et tydelig samfunnsansvar. Stein er en ikke-fornybar ressurs som vi alle har et ansvar for å bevare og sikre for fremtidige generasjoner, og de samfunnsmessige gevinstene er store. Vi håper at flere lar seg inspirere av Bærum kommune og følger etter, sier Henriksen.
Foto: AF-Gruppen.