De tre miljøorganisasjonene Motvind Norge, Norges Miljøvernforbund og Naturvernforbundet krever umiddelbar stans av alt anleggsarbeid tilknyttet et prosjektert vindkraftverk ved Lillesand.
Fredag for en uke siden markerte organisasjonene mot det de hevder er ulovlig igangsatt anleggsarbeid. Protestene ble framført ved fem Asko-lagre rundt om i landet: Oslo, Arnadalen i Bergen, Tiller i Trondheim, Ålgård i Rogaland og Lillesand i Agder.
I Nordbømarka utenfor Lillesand ønsker Asko å bygge tre 205 meter høye vindturbiner med belysning. Til sammenligning er Norges høyeste bygg, Oslo Plaza, 117 meter høyt. Konsesjon for anlegget i Lillesand ble gitt i 2015, da til selskapet E18 Vindpark AS. I 2019 overtok Asko Fornybar AS prosjektutviklingen av det som nå heter Lillesand Vind AS.
Mener det er en dårlig sak for Askos omdømme
Protestene fra miljøorganisasjonene kommer fordi vindkraftanlegget med de tre 205 meter høye turbinene hevdes å bli blikkfanget i skjærgården på hele strekningen fra Arendal til Kristiansand. I den nåværende fasen bestrides utvidelsen av anleggsveien som er nødvendig for å kunne frakte turbindelene inn til byggepunktene. De tre organisasjonene skriver i en pressemelding at bygging av anlegget skjer mot befolkningens vilje og «før kommunen har behandlet søknaden slik det kreves for å kunne realisere anlegget på lovlig måte».
Asko Fornybar ASs dispensasjonssøknad om veiutvidelse skal behandles av bystyret i Lillesand først 10. februar, og dermed er ikke alle tillatelser gitt, mener klagerne. Videre vises det til at et enstemmig bystyre i Lillesand den 2. desember vedtok at en klage fra 19. juni på vedtak om dispensasjon til vindkraftverket, skal behandles. Bystyret vedtok også å etterkomme innbyggerforslag om ny behandling av hele vindkraftsaken, skriver vindkraftmotstanderne, som mener prosjektet er et overgrep og «en svært dårlig sak for ASKO sitt omdømme som matvareaktør».
Varsler aksjoner og boikott
I pressemeldingen varsles det om at aksjoner og boikott av ASKO Norge og Norgesgruppens samarbeidende kjeder som Spar, Meny, Joker og flere, vil komme dersom ikke vindkraftutbyggingen i Lillesand skrinlegges.
Bjørn Loland (MDG) er medlem av Plan- og miljøutvalget i Lillesand kommune. Han mener anlegget ikke bør bygges, i tråd med partiets generelle politikk i vindkraftsaker.
– MDG har vært i mot dette fra starten av. Møtet 10. februar vil forhåpentlig ta stilling til vedtaket fra 2019, der det ble gitt dispensasjon fra Plan- og bygningsloven og kommuneplanen. MDG vil innstille på at det ikke skal gis dispensasjon for Nordbøveien, som NVE med et pennestrøk tok inn. Denne veien – med utbedringer – er nødvendig for å transportere inn turbindelene, sier Loland til Naturpress.
Han mener det er en «spennende situasjon» nå. Å stanse anlegget vil ikke gå upåaktet hen.
– Man blir truet med økonomiske represalier dersom en stans kommer i stand. Jeg håper bystyret har mot til å kunne motstå dette, sier Loland.
Asko: – Håper kommunen står inne for det som er avtalt
Ronny Johnsrød er daglig leder i Asko Fornybar og Lillesand Vind. Til Naturpress sier han i en epost at han forstår at det er delte meninger i «en sak som handler om natur på den ene siden, og fornybar energi som et bidrag til å løse klimautfordringene på den andre»:
– Vi håper likevel at vi får frem vårt ønske om å gjennomføre våre prosjekter innen fornybar energi på en så skånsom måte som mulig, og at vi ønsker å være en sterk bidragsyter til produksjon av mer ren energi.
I eposten beskriver Asko og Johnsrød prosessen fra opprinnelig konsesjonssøknad for vindkraftverket ble sendt, og fram til siste søknad om utbedring av vei ble sendt til kommunen i oktober 2020.
– Vi har inntil sommeren 2020 ikke hatt noen grunn til å tro at ikke kommunen ville forholde seg til det vi mener er en avtalt transportløsning for vindparken. Vi håper i det lengste at kommunen vil opptre forutsigbart og som avtalt og stå inne for det som er sagt tidligere, skriver Johnsrød.
Naturpress: – Hvordan vil Asko reagere hvis dispensasjon ikke blir gitt?
– Vi har i dag, 4. februar hatt møte med ordfører og gruppelederne i kommunestyret til en gjennomgang av saken. Vi håper at prosjektet blir realisert, og vil ikke nå spekulere i hva som vil bli utfallet, hvis dispensasjonen ikke blir gitt, er svaret fra Johnsrød.
«Jobber for å realisere planene»
Asko er et selskap som har profilert seg på miljø gjennom flere år, og klimanøytralitet og bærekraft er uttalte mål på egne nettsider. Blant annet er elektrifisering av bilparken et stort prosjekt for en virksomhet som transporterer mat rundt om i Norge. Spørsmålet er om selskapet har oversett et viktig felt i miljøstrategien – hensynet til natur.
– Vindkraftutbygging har konsekvenser for naturmiljøet – har dere vurdert naturhensyn godt nok i miljøarbeidet deres, og er et slikt prosjekt som i Lillesand forenlig med miljøambisjonene til selskapet?
– Vi har et stort miljøansvar – og det tar vi på alvor. Vi ønsker å være en foregangsbedrift når det gjelder tiltak for å realisere fornybarsamfunnet. Vi har som eksempel et uttalt mål om at vår virksomhet skal være klimanøytral, og at vår flåte på 600 lastebiler skal ha null utslipp innen 2026. I tillegg til landbasert vindkraft, satser vi parallelt også på sol, vann og havvind for å bli selvforsynte med ren energi, svarer Ronny Johnsrød.
Knyttet til Lillesand-prosjektet påpeker Asko at det i forbindelse med konsesjonssøknaden til NVE ble gjennomført en større kartlegging av mulige konsekvenser fra vindkraftverket. Multiconsults undersøkelse omfattet konsekvenser for landskapet, kulturminner, flora og fauna, verneinteresser, inngrepsfrie naturområder, støy og friluftsliv.
– Vil Asko vurdere å skrinlegge vindkraftprosjektet i Lillesand?
– Vi jobber for å realisere planene, basert på de politiske signalene vi fikk fra kommunen da vi gikk inn i dette, og at vi har alle nødvendige tillatelser i planområdet, sier Ronny Johnsrød.