Verdens første offisielle klimaflyktning? Denne mannen fra Bangladesh har fått opphold i Frankrike. Skjermdump: France 3 Midi-Pyrénées.

«Dette er første gang i Frankrike at en domstol tar hensyn til miljøkriterier for å rettferdiggjøre nytten av statusen som en syk utlending», uttaler Ludovic Rivière, mannens advokat, til nettstedet InfoMigrants.

«Det er åpenbart at miljøforholdene i Bangladesh i dag gjør at jeg kan bekrefte at det ville vært en illusjon for min klient å bli behandlet der, og det ville innebære å sende ham til den visse død».

Det var en ankedomstol i Bordeaux som i januar ga mannen fra Bangladesh oppholdstillatelse på grunn av luftveissykdom, og med hensyn til luftkvaliteten i hjemlandet. Dette er den første avgjørelsen i sitt slag i Frankrike, melder InfoMigrants.

Mannen antas å være verdens første offisielle klimaflyktning. Han forteller til InfoMigrants at han er overveldet over sin nye banebrytende status, men at han vil ganske enkelt fortsette sitt liv og sitt arbeid i restaurantbransjen. Nå vil han gjenåpne familiegjenforeningssaken, for han har ikke sett sin kone på ni år.

Han ønsker å være anonym av hensyn til sin sikkerhet.

Bangladesh er rangert på 178. plass i Environmental Performance Index, en indeks etablert av forskere ved Yale og Columbia University som vurderer global luftkvalitet. FN anslår at 20 millioner mennesker migrerte på grunn av naturkatastrofer i 2020, og at verden vil måtte håndtere rundt 250 millioner klimaflyktninger innen 2050.

Kan skape rettslig presedens

Ifølge NRK sier FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø, David Boyd, at han aldri før har hørt om at noen har fått opphold på grunn av forurensning: – Vi er egentlig bare på starten av en ny æra med stadig flere klima- og miljømigranter, advarer Boyd.

- Annonse -

FNs flyktningkonvensjon beskytter kun de ned beskyttelsesbehov fra krig og konflikt, og som også krysser landegrenser. Flyktninger fordrevet internt i eget land, eller flyktninger som må forlate sine hjem på grunn av forurensning eller klimaendringer er ikke beskyttet av flyktningkonvensjonen.

– Derfor er denne franske domstolens avgjørelse så viktig. Den sier at i noen tilfeller, der det er en faktisk trussel mot noens liv, da kan det være rettslig umulig for mottakslandet å sende personen tilbake til hjemlandet, sier Boyd, ifølge NRK.


- Annonse -
Vil du annonsere her?