Nina Jensen er leder av REV Ocean, som nå skal samarbeide med Universitetet i Bergen. Begge foto: REV Ocean.
- Annonse -

REV Ocean og Universitetet i Bergen (UiB) signerte 16. februar en avtale som markerer begynnelsen på et samarbeid om bærekraftig hav og nye løsninger.

Dette vil blant annet foregå i noen av de mest avsidesliggende og minst forståtte områdene i polhavet. Et viktig mål er å bidra til FNs beslutningsprosesser, melder partene, som beskriver samarbeidet som ambisiøst.

– Sammen med UiB er vi i en utmerket posisjon for å forstå noen av mysteriene i polarområdene og for å fremme bærekraftige løsninger for havene, sammen med innovasjons- og kommersielle aktører basert i Bergen. UiB vil også spille en nøkkelrolle i å opplyse publikum og inspirere til positiv innvirkning under jomfruturen til REV Ocean langs kysten av Norge, sier Nina Jensen (bildet, innfelt), administrerende direktør i REV Ocean.

Ønsker å levere til FNs klimapanel og FNs klimakonferanse

REV Ocean og UiB påpeker i pressemeldingen at begge parter har sterke forskningsprogrammer innen klima og hav, naturlig klimavariasjon og påvirkninger som følge av økende klimagassutslipp. Et mål med samarbeidet er å levere forskningsbasert kunnskap og rådgivning inn mot mellom annet FNs klimapanel og FNs klimakonferanse.

– Det er gjennom partnerskap at bærekraftmålene kan nås. For UiB – et universitet med strategisk fokus på blant annet havforskning og bærekraftmålene – er et partnerskap med REV Ocean veldig spennende, UiB-rektor Margareth Hagen.

– Det gir nye muligheter til å utforske og oppdage, for blant annet å fylle kunnskapshull om dyphavsøkosystemer i polarområdet. Vi går nå inn i FNs havforskningstiår, og i lys av dette er vi veldig glade for å inngå et nytt samarbeid på tvers av sektorer, som vil kunne resultere i utvikling og innvirkning på både lokalt og internasjonalt nivå, sier Hagen.

Utfordringer og løsninger knyttet til sårbare marine økosystemer og beskyttede marine områder, kommer inn under samarbeidet.

- Annonse -

«Det vil kunne resultere i ny vitenskap inn mot prosesser i FN, bevaring og bærekraftig bruk av marine områder utenfor nasjonal jurisdiksjon, bærekraftmålene og FNs tiår for havforskning», heter det i meldingen.

Skal jobbe med plastforurensing

UiB satser gjennom det nye partnerskapet blant annet på å utvikle forskning innen plastforurensning, og å bidra med forskningsbasert kunnskap i arbeidet med å forhindre denne globale miljøutfordringen. Dette inkluderer forskning, utdanning og andre aktiviteter utenfor tradisjonell naturvitenskap, som juss, økonomi og humaniora.

Videre vil det bli satt fokus på utdanning og bevisstgjøring i samarbeid med Universitetsmuseet i Bergen. Målet er å øke bevisstheten om utfordringer i havene ut mot publikum, og fremme en vitenskapelig tilnærming blant annet om hvordan plastforurensning påvirker marine miljøer.


- Annonse -
Vil du annonsere her?