Ingrid Rostad, rådgiver i ForUM, er på UNEA-5. Foto: ForUM.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Rostad følger FNs femte miljøforsamling som pågår denne uka, som del av den norske delegasjonen på vegne av ForUM.

Et av de store temaene under miljøforsamlingen har vært utfordringene verden står overfor, knyttet til marin forsøpling. På sesjonens andre dag inviterte tre samarbeidende land, Ghana, Tyskland og Ecuador, til en ministerkonferanse til høsten, som utelukkende skal handle om marin forsøpling og verdens plastproblem. 

– Dette er en fantastisk nyhet for verdens hav, og en flott måte å avslutte den første sesjonen i FNs femte miljøforsamling på, sier Ingrid Rostad.

Konferansen skal etter planen holdes i utgangen av tredje kvartal i 2021. 

Har vært aktive i plastsaken

Ghana ble i 2019 ble valgt til Afrikas første regionale partner mot plast, Global Plastics Action Partnership. 

Myndighetene i landet har ifølge ForUM vist handlekraft ved å beskytte miljøet og skape jobber, parallelt med økonomisk vekst. Utviklingen av sirkulærøkonomien har vært det viktigste steget for å redusere plastforsøplingen. Tyskland har markert seg blant annet ved å lansere en internasjonal finansieringsordning for å støtte konkrete tiltak knyttet til hele produksjonssyklusen til plast. I 2015 satte Tyskland plastproblematikken på agendaen til G7-møtet.

– Vi trenger en global plastavtale

Sivilsamfunn fra hele verden har bedt om at den første sesjonen i FNs femte miljøforsamling skulle ivareta fremdriften i arbeidet med en global plastavtale selv om den hadde begrenset agenda, forteller Ingrid Rostad. På vegne av Forum for utvikling og miljø er hun svært optimistisk og glad for at arbeidet med marin forsøpling ikke stopper opp som følge av pandemien.

 – En slik konferanse betyr mye for arbeidet videre. Marin forsøpling er et stort problem, og har bare blitt forsterket under pandemien. Vi trenger en global plastavtale, og har ikke tid til å vente enda et år, sier Rostad.


- Annonse -