Naturens vern i Norge kan svekkes med endringene i plan- og bygningsloven, mener Naturvernforbundet. Ill.foto: Unsplash.

Naturvernforbundet ber klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn og landbruks- og matminister Olaug Bollestad om å stanse endringene i plan- og bygningsloven.

– Vi frykter en storstilt nedbygging av natur. Blir dette vedtatt, kan unike natur- og friluftsområder fjernes på en ettermiddag i kommunestyret, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Naturvernforbundet ber i et brev til statsrådene Sveinung Rotevatn og Olaug Bollestad om at de trekker tilbake lovforslaget som forbundet mener er en liberalisering av plan- og bygningsloven.

Naturvernforbundet mener endringene vil gjøre det enda enklere for kommunene å gi dispensasjon til utbygging som strider med vedtatte planer.

– Dette lovforslaget virker mot sin hensikt og fratar oss demokratiske rettigheter. Lovforslaget setter noens ønsker om å gå bakveien foran fellesskapets behov for åpenhet, sier Ask Lundberg.

– Statsforvalterens rolle svekkes

Naturvernforbundet har tre hovedargumenter mot endringsforslaget:

  1. Svekker hensyn som miljø, natur, jordvern, friluftsliv, klima, barn & unge i planleggingen
  2. Er i strid med prinsippet om at arealutviklingen skal skje gjennom plan, ikke enkeltvedtak, og det underminerer dermed brede lokaldemokratiske planprosesser.
  3. Svekker tilliten til forvaltningen og lovverket, ved at kontroll- og tilsynsfunksjonen til Statsforvalteren svekkes og innskrenkes.

Naturvernforundet viser til at det i evalueringen av plan- og bygningsloven (EVAPLAN) ble avslørt at omfanget av dispensasjoner allerede i dag er betydelig «og trolig mer omfattende enn det som var lovgivers intensjon».

Vil ha begrensing, ikke utvidelse

Den omfattende dispensasjonspraksisen bør begrenses, ikke å utvides, anbefaler forbundet, som mener interesser som natur, friluftsliv, jordvern og barn og unge vil svekkes med regjeringens forslag.

Det vises også til at Riksrevisjonen har påpekt behovet for en gjennomgang av dispensasjonspraksisen fordi kommunene bruker den for mye. Som ytterligere dokumentasjon peker Naturvernforbundet på en gjennomgang gjort av fagbladet Natur & miljø. Den viser at kommunene i perioden 2014-2018 ga dispensasjon til 88 prosent av søknadene om nybygg i strandsonen, til tross for byggeforbud. Langs vassdrag og i såkalte LNF-områder er det knapt noen som får avslag, viste gjennomgangen.

Arealforvaltningen skiftet retning da regjeringen Solberg kom til makten i 2013, mener Naturvernforbundet. Planavdelingen ble flyttet fra Miljødepartementet, det ble gjort endringer i plan- og bygningsloven og offentlige instanser fikk beskjed om å komme med færre innsigelser i byggesaker, skriver forbundet.

I brevet til Rotevatn og Bollestad står det blant annet dette:

«Endringene vil være en kraftig svekkelse av miljøhensyn i arealforvaltningen og undergraver lokaldemokratiets legitimitet og det sivile samfunnets mulighet til medbestemmelse og kunnskapsdeling. Dette kommer i tillegg til de senere års svekkelse av statlige miljømyndigheters handlingsrom som følge av regjeringens styringssignaler om mindre bruk av innsigelse».


- Annonse -
Vil du annonsere her?