Ledige stillinger
Ledige stillinger

Naturvernforbundet krever forbud mot bunntråling i verneområder ved Hvaler, Færder og Raet

"Bunntråling kan sammenliknes med å jakte elg med bulldoser og samtidig raske med seg alt som er av trær, lyng, fugl og smådyr i tillegg til elgen" (Per-Erik Schulze, Naturvernforbundet).

- Annonse -

Bunntråling ødelegger sjøbunnen og livsgrunnlaget både for fisk og økosystemet ellers, fremholder organisasjonen.

På Oslofjordkonferansen 2024, som holdes i Oslo i dag, skal forskere, myndigheter, politikere og interesseorganisasjoner drøfte framtiden til Oslofjorden og Indre Skagerrak.

I den forbindelse krever Naturvernforbundet at det innføres forbud mot bunntråling i vernede områder som Færder, Raet og Hvaler marine nasjonalparker. Det er bare eksempler på områder, bunntråling bør generelt forbys i nasjonalparker og marine verneområder, mener NVF, som minner om at i de nevnte nasjonalparkene er livet på havbunnen langt på vei utryddet på grunn av trålingen.

Organisasjonen har tidligere satt fram krav om forbud, og gjentar nå kravet.

– Det er absurd at bunntråling er tillatt i verneområder. For eksempel i Ytre Oslofjord er slikt trålfiske utbredt, selv om den drar med seg alt fra fisk til viktige bunndyr, sier marinbiolog Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet, i en melding fra forbundet.

– Som å jakte elg med bulldoser

Naturvernforbundet peker på at trålene fanger opp bunndyr som svamp, koraller, sjøfjær og hydroider, og skraper dype furer i sjøbunnen, skader som vil vare i mange år fremover. Skagerrak og Nordsjøen er noen av de områdene i verden som har fått hardest medfart, ifølge NVF, av både norske og utenlandske fartøy.

– Bunntråling kan sammenliknes med å jakte elg med bulldoser og samtidig raske med seg alt som er av trær, lyng, fugl og smådyr i tillegg til elgen, sier Schulze, som minner om at trålfisket også fanger mye av andre arter og størrelser enn fiskerne egentlig går etter: Hai og skater, reker, fisk og krepsdyr – også fredete arter.

- Annonse -

Bunntrål frigir også næringsstoffer og karbon fra havbunnen, og sammen med andre utslipp kan det føre til økt algevekst og oksygenmangel, skriver organisasjonen.

– Sammen med overgjødsling er bunntråling den største trusselen mot hav-naturen langs kysten. Det tar mange år – ofte tiår – for dyrelivet å reetablere seg, sier Per-Erik Schulze.

Schulze mener et viktig grep vil være å hjelpe fiskerne med å omstille fisket til mer skånsomme fiskemetoder.


- Annonse -

Lignende artikler

FØLG

2,065FansLik
732FølgereSosiale medier
1,652FølgereSosiale medier
- Annonse -

SISTE NYTT