Fra hogst i Ghana. Foto: Maite Knorr-Evans/WRI

En ny analyse som ble offentliggjort 31. mars 2021 viser at verdens skoger gikk videre tilbake i 2020, og at ødeleggelsen vokste.

– Nå må vi brette opp ermene og samle gode krefter for å snu utviklingen, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, i et innlegg på KLDs nettsider.

Analysen over globalt tap av skog og skogdekke ble gjort av Global Forest Watch, et samarbeid mellom tenketanken World Resources Institute, Google, Nasa og en rekke andre institusjoner. Klima- og miljødepartementet har vært økonomisk støttespiller siden 2013.

Ifølge KLD er noe av det mest alvorlige i rapporten at tapet av naturskog øker. Et naturskogareal på størrelse med Nederland gikk tapt i fjor, viser analysen – en økning på 12 % fra året før. Rydding til jordbruksproduksjon er hovedårsaken.

– Situasjonen for verdens regnskoger er alvorlig. Vi må ha mer, ikke mindre regnskog, dersom vi skal nå klimamålene og bærekraftsmålene. Når skogen blir borte, blir det mindre regn, færre arter og en varmere planet. Ikke minst er regnskogen viktig for å forhindre framtidige pandemier, sier Rotevatn.

Mest tap i Brasil, fortsatt framgang i Indonesia

Brasil tapte mest naturskog i 2020, men også svedjejordbruk i Afrika fører til betydelig tap av naturskog. Skogene i Afrika får ikke tid til å vokse tilbake mellom hver gang den hogges til svedjejordbruk. Skadene på skogene i særlig Sentral-Afrika vokser i takst med befolkningsveksten.

Også land som Colombia og Peru har økt tap av naturskog i regnskogen, sammenlignet med året før, ifølge analysen. Indonesia skiller seg ut i positiv retning, for her går tapet av naturskog ned. I fjor var reduksjonen på 17 prosent sammenlignet med året før. Indonesia er verdens tredje største regnskogland, og er et av de viktigste samarbeidslandene for Norges regnskogsatsing. 

Får tung internasjonal oppmerksomhet i år

KLD framholder at det til tross for de negative trendene som kommer fram i rapporten, er det flere lyspunkter i sikte for verdens skoger. Her vises det til at kampen mot tropisk avskoging blir et av de viktigste temaene internasjonalt framover og under klimamøtet i Glasgownaturtoppmøtet i Kunming i Kina, og klimamøtet til Biden 22. april.

– Den nye Washington-administrasjon er opptatte av både klima og skog, og blir en viktig partner for Norge framover. Det kommer også sterke signaler fra EU og Kina, og ikke minst fra store private selskaper, sier Rotevatn.

USA har også sagt at landet snart vil kunngjøre et ambisiøst mål om utslippskutt fram mot 2030 (NDC), som sitt nasjonale bidrag under Paris-avtalen.

Fakta om Global Forest Watch

  • Den 31. mars publiserte Global Forest Watch (GFW) en uavhengig analyse av all verdens skogendringer fra 2019 til 2020. Dette er det første blikket på hva som skjedde i verdens skoger i Covid-året 2020.
  • GFW er en nettportal som samler verdens skoginformasjon. Her gjøres analyser av skog og landareal, i hovedsak basert på satellittbilder, gratis tilgjengelig for offentligheten. GFW er et samarbeid av over 90 organisasjoner, inkludert NASA og Google, og drives av den amerikanske tenketanken World Resources Institute. I 2020 nådde GFW over 4,8 millioner brukere. KLD har støttet GFW med 175 millioner NOK siden 2013. I 2019 ble det inngått ny femårig avtale for perioden 2019-2023 på totalt 195 millioner NOK.
  • Analysen bruker satellittbilder og tar ikke hensyn til nasjonale skogdefinisjoner. Dette betyr at tallene kan avvike fra lands egne rapporter, så det er viktigere å se på trendene over tid, framfor enkelttall. GFW er en viktig og åpen kilde til informasjon. Formålet med uavhengig og transparent overvåking, er at det stimulerer myndigheter og selskaper til å forbedre egne systemer.

- Annonse -
Vil du annonsere her?