Angela Merkel. Foto: Rudolf Simon / Wikimedia Commons / CC.
- Annonse -

Tyskland må gjøre mer i klimakampen, sier statsminister Angela Merkel.

– Regjeringen venter nå å kutte utslippene med 65 prosent fra 1990-nivå innen 2030 og med 88 prosent innen 2040. Målet er å bli klimanøytralt innen 2045, fem år raskere enn vi forventet tidligere, sier finansminister Olaf Scholz.

Sammen med miljøminister Svenja Schulze presenterte han det nye målet på en pressekonferanse onsdag.

Beskjeden kommer kort tid etter at landets øverste domstol nylig sa at den tyske klimaloven ikke var «tilstrekkelig».

– Domstolen har sagt at vi ikke kan ha frihet kun for den generasjonen som lever i dag. Vi må også tenke på fremtidige generasjoner. Vi må gjøre mer for å bekjempe klimaendringene og redusere belastningen på kommende generasjoner, sier statsminister Angela Merkel, som kaller kjennelsen «et nytt juridisk perspektiv».

Forfatningsdomstolen kritiserte mangelen på kuttmål for tiden etter 2030 og mente fremtidige generasjoners frihet ville bli innskrenket dersom karbonbudsjettet i stor grad var brukt opp innen 2030.

Neste generasjon vil få stadig mindre tid til å finne tekniske løsninger og iverksette strenge tiltak for å begrense global oppvarming til godt under 2 grader, het det i kjennelsen.

Ved å sikte mot klimanøytralitet i 2045, legger Tyskland seg foran EU i løypa. Unionens mål er nøytralitet innen 2050.

(©NTB)


Kjære leser, når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold. Velkommen! (Allerede abonnent? Takk for det!)

- Annonse -