Amalie Skram Videregående skole i Bergen. Foto: Hordaland fylkeskommune.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby kunngjorde i dag vinnerne av den nasjonale Holbergprisen i skolen.

Årets vinnere ble Ingrid Wittendorff Humblen, Amalie Min Bergås, Rasmus Madsen Berg og Herman Fjell Lerstad ved Amalie Skram videregående skole i Bergen (bildet), med prosjektet: «Klimasøksmålet: konflikt i den norske maktfordelingen». Det skriver Universitetet i Bergen (UiB) i en pressemelding.

Bakgrunnen for forskningsprosjektet er at Stortinget i 2016 åpnet for oljeboring i Barentshavet. Den norske staten ble saksøkt av Greenpeace og Natur og ungdom, som påstod at vedtaket var i strid med Grunnlovens §112. Denne paragrafen slår fast at alle har rett til et miljø som sikrer helsen.

UiB skriver at elevene bak vinnerprosjektet «viser hvordan klimasøksmålet kan leses som en forhandling av forholdet mellom den lovgivende og den dømmende statsmakt, og de mener Høyesterett kunne ha kommet til et annet resultat, hvis retten i større grad hadde vektlagt et menneskerettslig perspektiv.»

«Elevene viser en svært god forståelse av kompleksiteten»

«Elevene bringer inn perspektiver fra juss, filosofi og politisk teori i argumentasjonen på en måte som imponerer», sier fagjuryen i sin uttalelse. «Elevene viser en svært god forståelse av kompleksiteten i emnet de behandler, og de lykkes med å relatere grunnleggende spørsmål innenfor politisk filosofi til et svært aktuelt tema».

En hel klasse, 1STF, ved Vestby videregående skole i Viken fylke kom på annenplass i årets konkurranse. Med prosjektet «Effekten av høytlesing» argumenterer de for at det å bli lest for som barn, kan gjøre det lettere og mer naturlig å lese bøker når man blir eldre.

Tredjeprisen gikk til Marte Nilssen Alexandersen og Liv-Anna Ringheim ved Longyearbyen skole på Svalbard, for prosjektet «Svalbard, i skjæringspunktet mellom øst og vest». Her ser elevene nærmere på norsk-russiske relasjoner ved å både sammenligne forholdet mellom Norge og Russland og ved å se på forbindelsene mellom lokalsamfunnene i Longyearbyen og i Barentsburg.

20 skoler konkurrerer

Hvert år velges 20 skoler ut til å delta i forskningskokurransen. I år har rundt 900 elever, fra Svalbard i nord til Kristiansand i syd, vært med og forsket på en rekke ulike temaer innen humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag.

Hver deltagerskole sender inn opptil tre av elevprosjektene til vurdering, og i år mottok fagjuryen totalt 60 bidrag. Blant de innsendte besvarelsene velges det ut tre finalister, og vinnerne av 1., 2. og 3. premie mottar henholdsvis kr. 30.000, kr. 20.000 og kr. 10.000.

Finalistene vil feires og motta sine premier under Holberguken i Bergen i juni.


Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold (+sakene).

Abonnent allerede? Tusen takk!

- Annonse -