Møter seg selv i døra?
– Jordkloden er først og fremst en havplanet, og havets ressurser er både overbeskattet og undervurdert. Dette er ikke bærekraftig, og verdens nasjoner må samarbeide bedre for å sikre rene og produktive hav, sa Norges statsminister Erna Solberg 2. desember ifjor, da hun var med på å presentere en tiltakspakke for å omforme havøkonomien globalt, på vegne av Havpanelet.
Panelets fulle navn er Det internasjonale høynivåpanelet for bærekraftig havøkonomi, og leder er nettopp Erna Solberg.
– Totalt uansvarlig
Nå melder regjeringen at mineralutvinning på havbunnen på norsk sokkel kan bli en realitet i 2023-2024. Det er en avgjørelse som Naturvernforbundet reagerer på. Organisasjonen tolker Havpanelet dithen at mineralutvinning ikke er en næring som hører hjemme i en bærekraftig havøkonomi.
– Å måtte starte opp med svært omfattende inngrep i noen av verdens mest særegne økosystemer fordi vi ikke klarer å redusere vårt overforbruk av jordens ressurser, er ikke fremtidsrettet. Norge vil potensielt bli det første landet i verden som starter opp slik utvinning. Dette er totalt uansvarlig, all den tid vi mangler kunnskap om hvordan slik aktivitet vil påvirke skjørbare marine økosystemer, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforundet.
De 14 landene i Havpanelet forplikter seg nå til en planmessig, bærekraftig forvaltning av 100 prosent av sine hav- og kystområder innen 2025. Det innebærer at nær 40 prosent av verdens kystlinjer og 30 prosent av de eksklusive økonomiske soner vil være underlagt helhetlige forvaltningsplaner innen fem år. Panelet oppfordrer samtidig alle andre kyststater til å sikre det samme innen 2030.
Solberg utfordret verden til å gi «100 % prosent for havet»
– Dette er en nødvendig og krevende omstilling for å sikre havet og havøkonomiens fremtid. Havpanelets tiltakspakke er ambisiøs, men realistisk, og samtidig helt nødvendig for å nå bærekraftsmålene. Basert på norske erfaringer, støtte og lederskap skal vi bidra med det vi kan. Vi utfordrer verden til å gi «100 prosent for havet», uttalte statsminister Solberg i fjor.
Naturvernforbundet angriper også det de kaller regjeringens «tut-og-kjør-oljepolitikk», som de hevder svekker verdiskapingsmeldingen, og er i strid med verdens klimamål.
– Det er positivt at regjeringen lager en plan for hvordan vi skal redusere fossil energibruk, men det er paradoksalt at meldingen legger opp til forlengelse av oljeindustrien og til og med åpning av nye områder for petroleumsvirksomhet. Klimaforskere og Det internasjonale energibyrået (IEA) er krystallklare på at det ikke er plass til mer olje- og gassleting for at Parisavtalen skal innfris, sier leder Truls Gulowsen.
– Elektrifisering=dyr grønnvasking
I en melding som regjeringen legger fram i dag er elektrifisering av norsk sokkel fra land, et av hovedpunktene.
– Det er ikke mulig å nå klimamålene uten å elektrifisere sokkelen fra land, sier olje- og energiminister Tina Bru (H), til E24.
Gulowsen i Naturvernforbundet ser det annerledes.
– Elektrifisering av sokkelen er en av de dyreste grønnvaskingsøvelsene vi har sett. Prisen vil betales av milliarder av klimautsatte mennesker, naturen og norske arbeidsplasser som låses til en solnedgangsindustri, sier Gulowsen i meldingen fra organisasjonen.