De voldsomme hetebølgene over nordvestlige deler av Nord-Amerika og i Russland har overrasket også mange forskere.
Situasjonen er fortsatt alarmerende. I 13 amerikanske delstater er det nå 85 aktive skogbranner. Nesten 400 000 dekar er brent, og dette betyr at man ligger an til å slå rekorden fra i fjor da tilsammen 2,6 millioner dekar brant ned, skriver The Guardian.
Noen forskere har prøvd å finne ut hva som førte til at varmerekordene i juni mange steder krabbet ekstra mange streker opp, en utvikling som overrasket også dem.
Kunne ikke ha skjedd uten menneskeskapte klimaendringer
Ifølge New York Times mener forskerne at de tidligere kan ha oversett noen mekanismer knyttet til global oppvarming og ekstrem hete, mekanismer de før ikke fullt ut har forstått. Man tror at ekstremtemperaturene i år «normalt» bare skjer en gang hvert tusende år.
Datasimuleringer viser at verden kan vente seg mer av de ekstreme temperaturene, om ikke drastiske tiltak for å stanse klimaendringene settes inn. Studiene viser også at heten som rammet i år aldri kunne ha skjedd om det ikke var for menneskeskapte klimaendringer.
Mye hyppigere hetebølger
Rekordhetebølger vil bli 21 ganger mer vanlig ved slutten århundret, sammenlignet med de siste 30 år, dersom den globale oppvarmingen framover skjer relativt raskt, mener forskerne.
To mulige årsaker kan stå bak årets varmerekorder i USA, ifølge nettstedet World Weather Attribution. Den første er at det nettopp handler om et svært unormalt år, et «1 av 1 000». Den andre mulige årsaken det pekes på er at det har funnet sted det man kaller ikke-lineære interaksjoner i klimaet, noe som i betydelig grad har økt sannsynligheten for ekstremtemperaturer, mye mer enn den gradvise økningen vi har sett hittil.