Foto: Kjetil Aasmundsson, Naturpress / SNL / Mikkel Berg-Nordlie. CC BY SA 3.0.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Spørsmålet stilles av Earthworks, og er knyttet til demonstrasjonene og protestene mot dumping av gruveavfall i Repparfjorden.

Dermed har kampen mot norsk gruvedumping i havet nå fått internasjonal oppmerksomhet. Earthworks er en miljø- og samfunnsorganisasjon som har sitt hovedkontor i Washington, USA.

Earthworks har startet et opprop rettet mot vår statsminister Erna Solberg, og det går ikke upåaktet hen at Solberg er leder for FNs havpanel. Målet med kampanjen er å stoppe Nussir- og Nordic Mining-prosjektene og forby all havdumping i Norge, ifølge Naturvernforbundet. 

Slik formulerer organisasjonen seg i oppropet, som er publisert på deres nettsider:

«Norge ser på seg selv som en global leder innen havvern. Statsminister Erna Solberg er beskytter for et FN-støttet initiativ for å beskytte havene og avverge de verste effektene av klimaendringene, og leder høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi, et initiativ støttet av 14 statsoverhoder som representerer 40 prosent av verdens kystlinjer. Norge støtter det globale målet om å beskytte 30 prosent av verdenshavene innen 2030.

Så hvorfor tillater statsministeren gruveselskaper å dumpe millioner av tonn gruveavfall i beskyttede norske fjorder?»

I en pressemelding i desember i fjor uttalte Erna Solberg dette:

– Jordkloden er først og fremst en havplanet, og havets ressurser er både overbeskattet og undervurdert. Dette er ikke bærekraftig, og verdens nasjoner må samarbeide bedre for å sikre rene og produktive hav.

– Vi må kreve at statsminister Solberg følger opp sine ord med handlinger, skriver Ellen Moore fra Earthworks.

«Merkeligere enn nobelprisen til Obama»

Også her i Norge blir Solbergs rolle av enkelte sett på med stor undring. Kronikkforfatter Kåre Nordgård skrev i et innlegg i Nordnorsk debatt i april at «det kan virke som om regjeringen Solberg har vært mer opptatt av å utnytte havet i stedet for å beskytte det.»

Nordgård kommenterer norske forhold, med bunntråling i vernede områder, dumping av gruveavfall (Norge er det ene av kun av tre land i verden med denne praksisen), samt utslipp og andre miljøproblemer knyttet til oppdrettsnæringen.

«Ofte har faginstansene og embedsverket blitt overkjørt av statsrådene i kontroversielle saker der kommersielle interesser har stått mot naturvern. Det er ikke lett å finne saker som kommer fra regjeringen der vern av havområder har vært den opprinnelige drivkraften. Slik sett kommer utnevnelsen av Erna Solberg som leder av Havpanelet i et underlig lys», skriver Nordgård.

Han siterer også forfatter av «Havboka», Morten A. Strøksnes, som skrev blant annet dette i en kronikk i avisa Dag og Tid: «Av slike årsaker er FNs utnevning av Solberg som havambassadør enda merkeligere enn nobelprisen til Obama. Vi er nesten på nivå med keiser Caligula som gjorde hesten sin til konsul»!


Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner (NÅ 62!) i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold (+sakene).

Allerede abonnent? Tusen takk!

- Annonse -