Fjellrev. Foto: Per Harald Olsen, NTNU / CC (SNL).

Det er registrert 12 kull med tilsammen 76 valper på Hardangervidda hittil i år. Det er det høyeste antallet på flere tiår, melder Miljødirektoratet.

Også på Varangerhalvøya i Finnmark meldes det om oppgang, der er det registrert seks kull med tilsammen nitten valper.

– Vi høster nå resultatene av bevaringstiltakene for fjellrev. Årets toppnoteringer på Hardangervidda og Varangerhalvøya kommer etter utsettinger fra avlsprogrammet de siste årene. Det er veldig positivt å se, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

På Hardangervidda er det satt ut 123 fjellrevvalper i perioden 2013-2018, ifølge MD.

Forklaringen som gis på oppgangen i år er mattilgangen, som har vært god på Hardangervidda med relativt mye smågnagere. Fjellrevene har i tillegg nytt godt av fôrstasjoner med pellets som er satt ut. Nok mat betyr produksjon av flere kull. På Varangerhalvøya har tilleggsforingen trolig vært avgjørende for økningen av ungekull, fordi her var det et bunnår på smågnagere.

Allerede på 1920-tallet var fjellrevbestanden i Norge nærmest utryddet på grunn av pelsjakt. Fra 1980 årene ble det dokumentert kun sporadisk aktivitet og mest trolig forsvant de siste fjellrevene fra Hardangervidda mot slutten av 1980- tallet. Etter at avlsstasjonen for fjellrev ble opprettet i Oppdal i 2005, er det målrettet satt ut valper for å reetablere bestander og styrke små bestander.

Overvåkingen av fjellrevhi, som drives av NINA, har samlet alle kjente hi-lokaliteter for fjellrev i en felles nasjonal database. Det beste året etter at databasen ble opprettet er 2018, da det kom minimum 58 kull av fjellrev til verden i vill tilstand i Norge. Hittil i år er det registrert 43 kull, når man nå er ferdig med de fleste hikontrollene, skriver MD. 


- Annonse -
Vil du annonsere her?