Tallenes tale er at vi står på stedet hvil, erklærer Kristin A. Dale, direktør i Agder Energi.
Energiselskapet hun representerer står sammen med to andre selskaper, Siemens og Thema, bak utviklingen av tjenesten El-indeks. Gjennom den kan enhver se elektrifiseringspotensialet og energiforbruket i sin egen kommune.
Agder Energi sier i en pressemelding i dag at det er svært lite som tyder på at regjeringens klimamål for 2030 er innen rekkevidde. Omstillingen fra fossil til elektrisk energibruk – som er avgjørende for å nå klimamålene – har vært fraværende de tre siste årene, slår selskapet fast.
– For å klare 2030-målene er regjeringen nødt til å lykkes med elektrifiseringen av Norge. Det er mange gode initiativer, men tallenes tale er at vi står på stedet hvil. Andelen elektrisitet i Norges energiforbruk har ligget på 53 prosent de siste tre årene, og viser faktisk en liten tilbakegang på 0,2 prosent i denne perioden. Det er positivt at regjeringen skal lansere en strategi for smart og effektiv elektrifisering. Det er det åpenbart et stort behov for, sier Kristin A. Dale, som er konserndirektør Mennesker og Kommunikasjon i Agder Energi.
Artikkelen fortsetter under bildet
– Stått på stedet hvil
Ifølge El-indeks-tjenesten har elektrifiseringsgraden stått på stedet hvil i perioden 2017-2019, mens andelen bioenergi har økt fra 8 til 9 prosent med en tilsvarende nedgang på fossil energi fra 38 til 37 prosent. Ifølge Agder Energi er det ved en fullelektrifisering av Norge mulig å oppnå en klimagassreduksjon på 75 prosent.
– Det finnes i dag mange nye, tekniske løsninger som gjør det lettere å elektrifisere sektorer som transport og industri. Mange elektrifiseringstiltak går over kommunegrensene og våre nasjonale grenser. Det vil si at selv om kommuner i Norge ønsker å tilrettelegge for elektrifisering, rår de ikke over alle midlene for å få det til. Løsningene og teknologien eksisterer, men utfordringen er å sette det i system nasjonalt og internasjonalt. El-indeks gir oversikt over hvor kommunene bør ta tak og hvilke sektorer de bør se nærmere på, sier Nils Klippenberg, administrerende direktør i Siemens Norge.
Norge har i Parisavtalen forpliktet seg til å halvere Norges klimagassutslipp innen 2030, og redusere utslippene med opp mot 55 prosent sammenliknet med 1990-nivået.
Kilde: Agder Energi.