Krokodille i bur på australsk krokodillefarm. Foto: Skjermdump / stillbilde / Kindness Project.

(LESERINNLEGG) Den australske dyrevernsorganisasjonen Kindness Project offentliggjorde tidligere denne uken bilder og video tatt inne på fire av krokodillefarmene der motevaremerket Hermès får skinn til sine produkter.

Grupper over hele verden, inkludert Direct Action Everywhere Oslo, bruker retten til å demonstrere og ytringsfriheten til å oppfordre Hermès til å kutte krokodilleskinn ut av sortimentet sitt.

Hvert eneste år blir tusenvis av saltvannskrokodiller avlet frem og drept for at luksuriøse merkevarer skal gjøre huden deres om til vesker, sko, lommebøker og belter. Det kreves tre til fire krokodiller for å få nok skinn av riktig kvalitet for å gi forbrukere én veske. Dette skjer til tross for at det stadig blir mer kontroversielt å kle seg i hud fra eksotiske dyr, og at flere merker dropper konfliktprodukter i favør av dyrevennlige alternativer.

Dokumentasjon publisert av Kindness Project og tatt av Farm Transparency Project viser tusenvis av krokodiller i trange metallbur og betongbinger. De som har tilgang til utearealer ligger ofte på hverandre, og når de er klare for slakt får de elektrisk sjokk før de blir skutt i hodet med en boltpistol, etterfulgt av at ryggmargen blir skåret ut og at en skrutrekker penetrerer hodet deres for å røre hjernemassen. Noen av videoene viser at flere av krokodillene fremdeles puster, mens andre forsøker å stå etter slakteprosessen.

Video her – NB – sterke scener.

I protest har flere dyre- og miljøvernsorganisasjoner rundt om i verden planlagt fredelige demonstrasjoner utenfor Hermès for å legge press på luksusgiganten og få de til å avslutte samarbeidet med denne groteske og voldelige industrien.

Protestene kommer ikke et sekund for sent, da Hermès allerede planlegger og forbereder bygging av en ny krokodillefarm i Nordterritoriet i Australia, der det vil være plass til 50 000 saltvannskrokodiller når farmen er ferdigstilt.

Industrien er i dag dominert av to merker; Hermès og Louis Vuitton. Ikke bare kan forbrukere påvirke Hermès, men Hermès er en stor nok del av markedet til å alene påvirke denne industrien som velger å mishandle eksotiske arter.

Bruken av krokodillehud er ikke bare ondskapsfull, den utgjør en trussel mot oss. Ved å ikke bare la industriell krokodilleskinnproduksjon fortsette, men utvikle seg, svikter politikere sitt eget folk. Den enorme industrialiserte og globaliserte avlen og handelen med ville dyr har allerede forårsaket en zoonotisk pandemi, og ved å klemme mange dyr inn på små arealer kan det godt hende Hemés er på vei til å gi oss en til. Er en krokodilleskinnveske virkelig verdt det?

Krokodiller er ville dyr, og da er det et behov at de skal være akkurat det – ville. Som vår egen lov sier; dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastningen, uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Denne loven gjelder alle dyr, ikke bare de vi synes er søte.

Fakta:

  • Australia står for 60% av krokodilleskinnindustrien, to tredjedeler kommer fra Nordterritoriet.
  • Filmene til Farm Transparency Project er hentet hos fire produsenter. Tre av de er deleid av Hermès, mens den fjerde forsyner både Hermès og Louis Vuitton.
  • Saltvannskrokodiller kan leve opp til 70 år, men i farmer blir de slaktet etter to til tre år.
  • Krokodillene lever i isolerte betongbinger der de ikke har plass til å flytte på seg eller utøve artstypiske behov.
  • Krokodillene blir bedøvet med elektrisk støt, slept ut av bingene sine og skutt i hodet med boltpistol, før en kniv fjerner ryggmargen deres og hjernemassen deres blir rørt med en metallstav.

- Annonse -