Skjermdump: Oil Change International / Twitter.

En blokk på 20 land og institusjoner har forpliktet seg på å stanse bruk av offentlige midler til støtte og subsidiering av olje- og gassproduksjon.

Erklæringen ble lagt fram på COP26 i Glasgow i dag.

Ifølge Oil Change International bidro land fra G20 gruppen med minst 188 mrd dollar i finansiering til fossilindustrien, mellom 2018 og 2020. Det var 2,5 gang mer enn det som tilfalt fornybarsektoren fra de samme landene.

Norge, som ikke er med i den nye blokken, lanserte i 2020 sin økonomiske hjelpepakke til olje- og gassektoren, knyttet til koronasituasjonen. Krisepakken til oljenæringen kom i form av et likviditetsbidrag/skatteutsettelse verdt 100 mrd kroner. Norge har i tillegg i mange år hatt en for oljeselskapenes del svært gunstig leterefusjonsordning.

Et norsk utspill på COP26 kom fra uttalelsen til statsminister Jonas Gahr Støre om at det norske oljefondet skal bli det ledende finansfondet i verden på grønne investeringer. Oljefondet skal basere sitt eierskap på et helhetlig og langsiktig mål om nullutslipp i de selskapene de investerer i, sa Støre ifølge NRK.

Blant de 20 landene som i dag erklærer at ønsker å stanse offentlig subsidiering av oljebransjen er USA, Storbritannia, Canada og Costa Rica. Også Danmark og Finland er med, og vi finner den europeiske investeringsbanken EIB på listen.

– Norge – fortsetter som oljeselskap

En talsperson for Oil Change International, Laurie van der Burg, kommenterer utspillet.

– Signaturene på dagens erklæring gjør det som er logisk i dagens klimaunntakstilstand: De slutter med å kaste bensin på bålet, og flytter skitten finansiering over til klimahandling. Bare slik kan vi unngå de verste klimakrisescenariene. Vi trenger å se mye mer av dette for å hjelpe og utvide finansielle klimaløfter, og støtte virkelige løsninger som kommer samfunnets behov i møte – særlig i det globale sør. Andre land og institusjoner må følge opp, sier van der Burg.

Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen skriver på Twitter: «USA, Storbritannia og Danmark er med på toget. Norge velger å fortsette å opptre som et oljeselskap.»


- Annonse -
Vil du annonsere her?