Klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Foto: WEF, Oil Change International / CC.
- Annonse -

I en ny rapport som er lagt fram i dag, på siste dag av COP26, blir fem rike land satt i gapestokken.

Årsak: De har et «farlig økende gap» mellom retorikken de framfører om klimatiltak, og de planene de selv har for utvidelse av sin fossilproduksjon. Det er organisasjonen Oil Change International som står bak rapporten.

– Det er et alarmerende sprik mellom hva rike land sier, og hva de gjør, sier leder av studien, Freddie Daley.

De fem verstinglandene er USA, Canada, Australia, Storbritannia – og Norge. Disse landene har planer om å godkjenne og subsidiere nye fossilprosjekter som undergraver deres egne utspill om å ta lederskap i å adressere klimakrisen, heter det i forhåndsomtalen.

Rapporten heter The Fossil Fuelled 5, og det vises blant annet til at produksjonen av kull, olje og gass må reduseres globalt med henholdsvis 69 %, 31 % og 28 % innen 2030, dersom 1,5 graders målet skal holdes i live. Men framskrivningene til de 5 landene antyder at reduksjonen i kullproduksjonen vil falle bare 30 %.

Og verre: Olje- og gassproduksjonen er estimert til å øke med henholdsvis 33 % og 27 %.

Rapportforfatterne konkluderer med at rike land som de fem det her er snakk om, i stedet burde lede an i overgangen vekk fra fossile brensler. Men Norge og de fire andre landene har tilsammen støttet fossilproduksjon og forbruk med over 150 mrd dollar gjennom koronapandemien, fremholdes det.

- Annonse -

For Norge spesifikt blir det trukket fram at vi har økt ambisjonene for utslippsreduksjoner, men likevel har tildelt over 60 nye oljeproduksjonslisenser, og gitt løyve til 84 nye leteområder bare i 2021.

Freddie Daley, som er forsker ved universitetet i Sussex i England, sier videre at man burde forvente at disse fem landene skulle utvise det nødvendige lederskapet for å flytte den globale økonomien vekk fra fossile brensler og redusere utslippene til null.

– Men de ser ut til å være ganske fornøyd med å forplikte seg og gi løfter med den ene hånden, samtidig som de utvider og subsidierer produksjonen av fossilt brennstoff med den andre – til tonene av milliarder av kroner.

Frode Pleym, leder av Greenpeace Norge, siteres også:

– Bruken av fossile brensler er årsak nummer én til at vi nå står overfor klimatisk unntakstilstand. Likevel fortsetter de rikeste landene – som har den største kapasiteten til hurtig overgang vekk fra det fossile – med å gi løyver og til og med subsidiere utvikling av ny olje, gass og kull. Det er på tide at ledere for land som Norge kommer sammen og leder an i få oss ut av klimakaoset en gang for alle.


- Annonse -
Vil du annonsere her?