30 prosent av Storbritannias fuglearter, blant dem grønnfinker og seilere, er utryddingstruet, blant annet som følge av klimaendringene, advarer ny rapport.
Det er organisasjonen Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) som står bak rapporten, som har samlet inn observasjoner fra frivillige.
RSPB har nå satt over 70 fugler på rødlista over truede arter.
RSPB-sjef Beccy Speight mener at rapporten er enda et bevis på at Storbritannias bestander av ville dyr er i fritt fall.
– Dette er virkelig siste sjanse til å stoppe og reversere ødeleggelsen av naturen, understreker han.
Dobling
Antall fuglearter med kraftig tilbakegang i bestandene har nesten doblet seg siden listen først ble utarbeidet for 25 år siden. Siden forrige rapport i 2015 det føyet til tre nye arter i denne kategorien.
På rødlisten fra 2015 sto de en gang vanlige fuglene som gråspurv og stær. Nå er elleve nye arter inkludert i rødlista, deriblant grønnfink, svevere og taksvaler.
Både bestandsnedgang og en reduksjon i de geografiske områdene fuglene hekker i er kriterier for å sette fuglene på rødliste.
Må velge ut arter?
Det er en lang rekke fuglearter som nå opplever en dramatisk reduksjon i bestanden. Rapporten mener urbanisering, endringer i jordbruket, invaderende arter og klimaendringer bidrar til den negative utviklingen.
Rapporten advarer om at den britiske rødlisten nå er så lang at man kanskje må bli mer selektive når man skal plukke ut fugler som må vernes.
Hvis man skal unngå en slik utvelgelse kreves det langt større ressurser og langt sterkere og modigere vernetiltak enn det som er tilfellet i dag, heter det videre.
600 millioner færre fugler
I forrige måned viste en annen studie at fuglepopulasjonen i EU-landene er redusert med nesten en femdel fra 1980 til 2017. Det betyr 600 millioner færre fugler i EU på 40 år.
Særlig spurvebestanden har falt drastisk. Landbruk, forurensning og mangel på mat er noen av årsakene til reduksjonen.
(©NTB)