Espen Barth Eide (A). Foto: Wikimedia Commons / Flickr: Global Security Outlook.
- Annonse -

Regjeringen vil styrke klimaberedskapen og setter i gang et arbeid med ny strategi for klimatilpasning.

Arbeidet med den nye strategien for klimatilpasning vil skje i form av en stortingsmelding, melder Klima- og miljødepartementet (KLD). Stortingsmeldingen vil omfatte mange departementer.

– Klimaendringene skjer stadig raskere og får større konsekvenser både globalt og i Norge.  Vi har mer kunnskap enn noensinne om de menneskeskapte endringene i klima og natur. Det har gått fra at «dette kan skje i framtida» til «dette skjer nå», sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (bildet).

Staten og kommunene må planlegge og bygge for annerledes framtid, understreker han.

– For å styrke dette arbeidet, setter vi blant annet i gang arbeidet med en ny stortingsmelding for klimatilpasning, sier Eide.

Forebygging er billigere

Havnivåstiging og økte temperaturer, flom, skred, overvann og tørke skaper allerede store utfordringer for samfunnet, etter en temperaturøkning på «bare» 1,1 grad, påpekes det.

Selv om vi lykkes med å holde den globale oppvarmingen til under 1,5 grader, vil endringene i klima og natur være betydelige. Dermed vil klimatilpasning være avgjørende for å kunne leve med endringene, heter det i meldingen fra KLD. Parallelt vil det være nødvendig med en kraftfull klimapolitikk som forebygger videre oppvarming, slår departementet fast.

- Annonse -

Forebygging av skader er som regel billigere enn å reparere i etterkant, fremholder Barth Eide.

– Kommunene er i førstelinja i møte med konsekvensene av klimaendringene. Vi må planlegge for løsninger som både reduserer utslippene og reduserer risiko og sårbarhet for klimaendringer. I den nye stortingsmeldingen vil vi se grundig på hva vi må gjøre for å være forberedt på de endringene som kommer, sier Espen Barth Eide.


- Annonse -