Neste lørdag kan folk komme sammen og markere Earth Hour igjen. Foto: WWF / ©Callum Bennetts - Maverick Photo Agency.

Lørdag 26. mars klokka 20.30 oppfordres vi til å slukke lyset i en time, for klima og miljø.

Earth Hour markeres for 14. år på rad i Norge. Millioner av mennesker verden over pleier å delta i denne markeringen som WWF Verdens naturfond står bak.

Årets Earth Hour har som mål å signalisere slutten på «business as usual» og varsle en ny æra som setter mennesker og planeten først, heter det i en pressemelding fra WWF.

Krigen som pågår i Ukraina preger stemningen i hele verden, og vil trolig også prege Earth Hour 2022. WWF påpeker at arrangementet tilbyr et øyeblikk for solidaritet og muligheten til å komme sammen og ta vare på det ene hjemmet vi alle deler.

– Akkurat nå ser vi en akutt krise i Ukraina. Vi vet ikke hvordan denne krigen vil påvirke Europa og verden, men vi vet at den kommer på toppen av to globale kriser: naturkrise og klimakrise. Earth Hour gir oss en fin mulighet for å vise at vi står sammen for planeten vår, og at vi krever handling for en tryggere, mer rettferdig og mer bærekraftig fremtid for alle, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

WWF minner om den nyeste rapporten fra FNs klimapanel som viser at konsekvensene av klimaendringene blir verre enn tidligere antatt.

– Det er vanskelig å stoppe den globale oppvarmingen på 1,5 grader, og vi ser at hver tiendels grad vil utgjøre en stor forskjell for mennesker og natur. Derfor teller hver eneste beslutning, hvert eneste klimatiltak, hvert eneste år i byer, kommuner og land, sier Andaur.

Håp til global naturavtale

Ferdigstillelsen av en ny global naturavtale skal skje til høsten, når verdens ledere møtes i Kunming i Kina.

– Denne symbolske timen kan kaste lys over den livsviktige konferansen for naturen, og legge press på verdens ledere for å handle til det beste for vår og jordas fremtid. Nå har vi en sjelden mulighet til å skape et globalt rammeverk som kan få oss ut av naturkrisen, og mer natur er vårt beste forsvar mot klimaendringer, sier Andaur.

Generalsekretæren håper at også folk i Norge vil bruke Earth Hour til å slukke lyset for å sende et signal til norske myndigheter om at vi må ta umiddelbare grep

– Jorden nærmer seg bristepunktet, og selv om mange politiske ledere deler denne bekymringen, er det fortsatt mye arbeid som gjenstår. Nå gjelder det å få på plass en ambisiøs og forpliktende avtale som skaper reelle endringer. Hvis vi ikke handler nå, risikerer vi at den globale gjennomsnittstemperaturen overstiger 1,5 grader så tidlig som i 2030, sier hun. 

Flere kommuner og aktører rundt om i landet har meldt fra at de skal delta i år. Blant disse er Holmenkollen skihopp, Det kongelige hoff, Grand Hotel Oslo, Den Norske Opera, Rockheim i Trondheim, samt Stavanger, Lillehammer og Vestby kommune. 

- Annonse -
Vil du annonsere her?